Îmi place să spun despre mine că sunt precum o carte deschisă, sinceră și autentică pe drumul propriei deveniri. Uneori sunt introvertită și misterioasă, din nevoia firească de a fi descoperită dincolo de cuvinte sau printre rânduri, dacă ar fi să mă raportez tot la o carte.
Am purtat diverse măști de-a lungul vremii și mai recurg și acum la ochelarii fumurii când aleg să depășesc granițele propriului spațiu în care pot fi cine vreau eu să fiu. Poate că este firesc să nu vrem să ne deschidem sufletul în fața oricui, să fim vulnerabili în bătaia puștii, a criticilor și a judecăților de valoare venite din partea unor oameni care nu privesc în propria ogradă pentru că durerea i-ar sfârși, privesc în cea a vecinului, pentru că astfel se pot pune pe un piedestal șubred, care le aduce un fals sentiment de putere.
Mi-am deschis cu greu unele cotloane ale sufletului și de cele mai multe ori am lăsat lacrimile să curgă în singurătate sau în cabinetul sigur al unui psiholog. Însă mi-am dat voie să mă privesc în oglindă și să citesc mesajul propriilor ochi, mesajul sufletului meu sensibil, acel suflet care ar vrea ca lumea să fie doar o expresie a bunătății și a iubirii. Dar din păcate există și reversul medaliei, există și lumină, și întuneric, precum și alegerea de a fi un mesager al părții luminoase, atât cât viața și propriile forțe ne permit.
Ce înseamnă să fii vulnerabil?
Din punctul meu de vedere, să fii vulnerabil înseamnă să renunți la copy-paste și la fricile de tot felul și să alegi să-ți exprimi unicitatea, să te lași ghidat de vocea interioară și să-ți urmezi propriile visuri. Presupune să nu crezi că ești doar o simplă oaie dintr-o imensă turmă, ci să-ți urmezi propriile valori, propria cale, chiar dacă asta implică să rămâi singur pentru o perioadă.
Chiar și oamenii dragi te pot renega atunci când alegi să renunți la cenzură și la dansul mut în care te-ai lăsat ghidat ani de zile. Dar la un moment dat vălul orgoliilor va cădea și autenticitatea de care dai dovadă s-ar putea să devină chiar molipsitoare, să fii un exemplu demn de urmat și să faci gașcă cu cine face gașcă cu tine, nu să fii un cameleon doar pentru a ți se acorda atenție și credit.
Dacă stau să privesc în urmă, de-a lungul vieții am experimentat nuanțe diferite ale vulnerabilității. Prima dată nu am ales-o eu, m-a ales ea pe mine, atunci când am gustat din paharul amar al dragostei, când nu am putut opri zile la rând șiroaiele de lacrimi și întrebările fără răspuns, toate pierzându-și treptat intensitatea sub cerul înstelat al nopții, datorită aerului răcoros și a terapiei cu bomboane de ciocolată.
Cred că am ales conștient vulnerabilitatea abia atunci când am dat acces lumii la cele mai intime trăiri, scrise pe bucățele de hârtie, în cele mai grele momente ale vieții mele, și apoi adunate frumos în paginile volumului de versuri cu scop caritabil ,,Colț de suflet’’.
Atunci am știut că oamenii vor vedea o altă față a mea, dar am avut credința că dincolo de judecățile posibile, acele versuri vor atinge într-un mod magic multe inimi, iar scopul era unul care merita riscul de a arunca măștile și de a privi lumea direct în ochi.
Cred cu tărie că vulnerabilitatea presupune să-ți urmezi abilitățile și talentele, dar și să-ți accepți punctele slabe și sensibilitățile. Să poți înțelege durerea celui de lângă tine și să nu-ți maschezi propria durere. Să-ți dai voie să exprimi ceea ce se simte în inima ta și să nu-ți fie teamă să ceri ajutorul, să soliciți îngăduință și acceptare în momente de criză sau când sarcinile zilnice devin copleșitoare.
Când decizi să încalți papucii vulnerabilității ești conștient că vei da de ape tulburi și de câmpii cu flori, având credința că alegerea de a face un popas sau de a schimba direcția îți aparține.
,,Desenează-ți viața în culorile preferate. Stă în puterea ta!”
Florina Popa Dumșe
Pe Florina o cunosc din cadrul Competiției SuperBlog. Reușește prin cuvintele ei să atingă partea responsabilă de emoțiile noastre. Nu o cunosc personal, însă îmi inspiră căldură și bunătate. Este un blogger care se implică activ în campanii cu scop caritabil și o face într-un mod frumos: scrie cu suflet și din suflet. Pentru a intra în universul ei, te invit să-i faci o vizită pe blogul ei uncoltdesuflet.wordpress.com.
Sursa foto: pixabay.com.
Ana-Maria, iti multumesc pentru invitatia de a-mi deschide sufletul si a scrie un articol pentru cititoarele tale. Sper ca va atinge multe inimi, va aduce constientizare si credinta ca se poate sa imbratisam vulnerabilitatea si sa ne urmam propria cale. Iti multumesc pentru cuvintele frumoase din incheiere. Te imbratisez!
Cu drag! Placerea este de partea mea. Apreciez oamenii care scriu frumos, cu suflet.
Pingback: Vulnerabilitatea - O Superputere (Guest Post - Denisa-Maria Grigoras) - Lady In Black 2021
Pingback: Curajul De A Fi Vulnerabil - Lady In Black 2021
Pingback: Teama De Călătorii (Guest Post – Almona Călătorește) - Lady In Black 2021
Pingback: Vulnerabilitatea în Relații - Lady In Black 2021
Pingback: Când Vine Timpul Sa Fii Vulnerabil - Lady In Black 2021
Pingback: Sunt Vulnerabilă și Sunt Mândră De Asta! (Guest Post - Diana Gole) - Lady In Black 2021
Pingback: Vulnerabilitatea E Putere (Guest Post – Gălăgie'n Cap) - Lady In Black 2021