Cuprins
Gastronomie și lectura ar fi principalele cuvinte cheie ale guest-postului la care m-a invitat colega de blogosferă Ana Maria. Nu știu ce așteptări are de la articolul meu cu mâncare, vin și lectură, eu mă aștept c-o să vă fac poftă. Rămâne de văzut dacă poftă de mâncare, de lectură sau de băutură 🙂
Gastronomie și lectură în vacanță
Cele două merg mână în mână cel mai bine în vacanță. Cel puțin așa mi se pare mie. În general, când ești în vacanță îți permiți să mănânci mâncare mai bună decât de obicei și acorzi atenție mai mare preparatelor locale. Iar dacă am timp de stat la plajă, de ce nu cu o carte în mână?
Am găsit și locul perfect, o vacanță grecească în Thasos. Îmi place bucătăria grecească, îmi plac vinurile lor și ador să citesc cât stau la plajă.
Bine, și după plajă, la umbra măslinilor, după un vin rece merge o carte bună 🙂
Că să înțelegeți mai bine contextul, nu mă duc la mare în aglomerări și-n gălăgie. Prefer cazarea într-un studio mai mic, din mijlocul unei plantații de măslini. Acolo suntem doar noi și nu ne deranjează nimeni.
Nici eu nu deranjez pe nimeni dacă dimineața mă trezesc mai devreme ca să alerg. Sau dacă plec mai devreme la pescuit, înaintea celor din grup care vin la plajă.
Ideea este că am găsit o locație în care marea este peste drum, iar de jur împrejur sunt plantații de măslini.
De-asta ziceam că după ce-am venit de la plajă și m-am răcorit cu un pahar de vin, merge de minune o carte bună la umbra de măslin.
Se întâmplă de multe ori ca lectura să fie tot despre vin. Dar asta este un fel de picture in picture, cum se vede în prima imagine 🙂
Vinurile grecești
Merg din 2008 în Grecia, de cele mai multe ori în Thasos. Dar abia în 2018 am început să apreciez cu adevărat câteva vinuri din soiuri grecești.
Le-am luat pe rând, metodic după experiența dobândită la master de expertizare viti-vinicolă. Am repetat experiența și-n 2019 și chiar în 2020. Păi da, consider vacanța grecească pe timp de pandemie drept una dintre reușitele importante ale anului trecut și mult hulit.
Revenind la vinurile Eladei, tot în 2020 am participat la o degustare de vinuri grecești la Craiova, reușind să le înțeleg și mai bine.
Ca să scot dopul concluziilor, îmi plac vinurile grecilor și merg de minune cu mâncarea lor. De-asta le apreciez cel mai bine în vacanțele la mare, cu mâncare locală. Dar despre asta povestesc în continuare.
Mâncare greceasca locală
În cele 2 săptămâni în care stau în Grecia, să nu credeți că gust cumva pui, porc sau alte mâncăruri obișnuite pe la noi. În afară de șnițele luate pe drum, nu prea mai mănânc românește. 🙂 Nu frate, mă focusez pe fructe de mare, pește de cele mai multe ori prins chiar de mine și bunătăți locale.
Adică bag la greu caracatiță, scoici, calamar, creveți și ce mai au prin meniu. Bineînțeles cu un vin la îndemână. 🙂
Caracatița uscată la soare este preferata mea, dar mai combin și cu celelalte.
Eu fiind ciorbar, mai rar prind o ciorbă în meniu la greci, dar mi-a plăcut de exemplu și supa lor de pește. Complet diferită de ceea ce înseamnă la noi o ciorbă de pește.
Dintre bunătățile locale “de uscat” bifez neapărat mousaka sau lamb chops.
Să nu uit de portocalele de vară. Ador portocalele alea care arată de 2 bani, dar au o aromă și-o dulceață pe care n-o regăsești în cele care ajung iarna la noi.
Și înghețata grecească îmi place foarte mult, iar ciocolatele negre de la ei le cam știu. 🙂
Ce fel de cărți citesc în vacanță
În ultimii doi ani, fiind focusat pe masterul de expertizare viti-vinicolă am insistat cu lectura despre vinuri. Dar am și aplicat în practică pe vinurile grecești. 🙂
Însă am și alte tipuri de lecturi, mai ales dacă-mi place ce văd la colegii de vacanță. Așa am citit Marele Gatsby, pe care o terminase doamna mea și o carte de artă fotografică de la sora-mea.
Dar ca să nu credeți că-mi iau doar cărți despre vin, am avut cu mine în vacanțe:
- Seneca – Despre mânie,
- Politica externă a Regelui Carol I de Nicolae Iorga,
- Am ales România – Povestea mea, Clotilde Armand,
- Limbajul trupului de Allan Pease.
Am dat doar câteva exemple din domenii diferite, că să înțelegeți că-n vacanță am cheful și timpul necesar să citesc tot felul de cărți.
A da, să nu uit. Tot într-o vacanță grecească am citit cartea Cum să scriem bine – Ghidul clasic pentru scriitorii de nonficțiune, de William Zinsser. Dar am parcurs-o cu creionul în mână și agenda aproape. Aș spune că am citit-o chiar prea bine, pentru că aplicând cele învățate am câștigat Spring SuperBlog anul următor. 🙂
Concluzie despre gastronomie și lectură în vacanță
Acestea fiind spuse sper că v-am făcut poftă să citiți vinuri bune și să mâncați lectură pe pâine 🙂
Spor cititor!
Pe Daniel l-am cunoscut prin intermediul SuperBlog. Este oltean de-al meu și mă mândresc cu asta. Articolul de mai sus este o mică parte din ceea ce poate scrie Daniel. Vă recomand cu multă căldură să-l urmăriți și să vă abonați la postările lui. Avem nevoie de informație prețioasă și numai prin promovarea bloggerilor talentați putem obține acest lucru.
Pingback: Guest post in 2021, o abordare urmata de sfaturi interesante si actuale
Pingback: Caracteristici De Top La Electrocasnice Toshiba
Pingback: Ce Am învățat Despre Mine Din Blogging? - Lady In Black
Pingback: Pentru Luna Iubirii: Tort Dragastos Cu Ciocolata Si Vin Rosu
Pingback: Vacanta pe romaneste si intamplari din 4 zari – Inima Din Cuvinte
Pingback: 25 De Ani Cu Frisomat - Lady In Black
Pingback: Idei De Cadouri Pentru Bărbați și Femei - Lady In Black 2022