Cuprins
La provocarea lansată de Diana Gole – Ce am învățat despre mine din blogging? – și având în vedere că am din ce în ce mai puțin timp, răspund și eu cum mă pricep mai bine. Blogging-ul este din 2019 în viața mea, însă cu adevărat am pătruns în această lume odată cu participarea mea la SuperBlog. Am prins gustul competiției, gustul articolelor bine făcute și care au fost răsplătite pe măsură.
Pot scrie despre orice
Da, am dobândit această calitate în urma celor 25 de probe de la SuperBlog și celor aproape 200 de recenzii de pe dusacucartea.ro. Și pentru că nu am vrut să mă limitez doar la nișa de carte, am făcut și al doilea blog, Lady in Black.
De la mâncare la vacanțe, de la hale metalice industriale la software pentru hipermarketuri, pot scrie la fel de organizat pentru toate. Bineînțeles că mă informez foarte bine înainte și nu scriu la repezeală. Am învățat ce este acela un brief și cum să-l respect în totalitate. Am pornit proiecte noi în urma participării mele și am căpătat foarte multă încredere în forțele proprii. Îmi plac foarte mult și interviurile, așa că și această categorie va ocupa un loc deosebit pe ambele bloguri.
Nu-mi place să critic munca altora
Pentru că este “loc sub soare pentru toată lumea”, așa cum îmi spunea o altă bloggeriță, nu-mi place să critic munca nimănui. Fiecare are stilul lui și de aceea toți suntem unici în felul nostru. Am scris și un articol despre asta. Dar când vine vorba de cineva care îți dă copy-paste, atunci mă supăr și aduc dovezi. Toți vrem să avem ceva special așa cum am mai zis, însă, dacă vrei să faci acest lucru pe munca mea, nu-mi place deloc (vezi aici). Încearcă să fii original prin ceea ce faci tu și nu fura de la alții. Cred că este un principiu după care ar trebui să ne ghidăm toți.
Când scriu un articol să nu gătesc
Este a doua oară când mi se întâmplă să mă ia valul în timp ce scriu un articol și să “caramelizez mâncarea”. Mă concentrez asupra structurii articolului, asupra cuvintelor și uit că am mâncarea pe foc. Norocul meu este că am un soț înțelegător, care trece cu vederea micile greșeli culinare. Încerc să fac o regulă de aur: Nu găti când scrii un articol! 😂
Să fiu sinceră
Pentru că suntem foarte mulți în această blogosferă, vor prinde la public cei care sunt sinceri. Adică limbajul tău trebuie să fie atât de simplu încât să-l înțeleagă și un copil de clasa a 4-a (asta am învățat la un curs de comunicare), iar ceea ce prezinți: produse, cărți, impresii, să fie testate, trăite de tine. Este foarte ușor să prezinți lucruri pentru care ești plătit, să scrii despre asta, însă mai greu este să vorbești din perspectiva celui care a testat un produs.
În cazul în care nu crezi în acel proiect sau articol, nu-l demara. Decât să faci o recenzie prin care să critici o carte pe care ai primit-o gratis sau un produs, mai bine nu te apuca de acel articol. Alege să testezi pe banii tăi acel produs, acea carte și apoi ai dreptul să-ți dai cu părerea.
Scrie pe blogul tău și nu-ți da cu părerea când nu ți se cere. Postaci de serviciu găsim peste tot!
Trebuie să mă detașez de anumite proiecte
Chiar dacă m-am implicat sufletește în anumite proiecte, trebuie să mă detașez de ele. Nu trebuie mereu să aud părerea unei singure părți, să-i iau apărarea și să par că suntem “prieteni la cataramă”. Stau la dispoziția oricui vrea un sfat pertinent, însă nici nu-mi place să-mi ocup tot timpul doar cu acea “problemă”. Promovez cărți care mie îmi transmit ceva, interviuri cu persoane care au un mesaj pentru cititorii lor, însă când ai “un război” cu cineva este dreptul tău să ripostezi, fără să mă implici și pe mine. Nu vreau să fiu asociată cu x sau y, vreau să fiu eu, cea care transmite părerea ei sinceră.
Munca mea trebuie remunerată
Da, este corect să fie așa. În blogging se investește timp, suflet, dar și bani. Da, plătești un abonament lunar/anual către hosting, plătești când vrei să-ți extinzi spațiul pe blog, plătești pentru cărți, produse și reclame în Facebook Ads sau Google Ads. Mi se pare normal ca atunci când îți fac publicitate să-mi oferi și ceva în schimb.
Nu cred că cineva face publicitate gratis, și dacă ai ajuns să-mi scrii, ai văzut că recenziile mele sunt foarte bine plasate, că am ieșit într-o competiție SuperBlog încă de la prima mea participare pe locul 7 din 130 de înscriși. Da, pentru toate acestea am muncit foarte mult și am pierdut timp atunci când tu erai poate într-o vacanță. Pot alege ce colaborări vreau, pentru că fac un conținut de calitate.
Oamenii care îmi citesc articolele în cadrul concursurilor la care particip, intră pe site și văd și produsele tale, cărțile tale, deci îți fac reclamă pe blog de fiecare dată când cineva vede articolele respective.
Munca gratis am depus-o când am fost la început. Când ești mic și lumea vrea să te cunoască, faci acest lucru. Am investit și investesc în reclamele pentru concursurile pe care le-am inițiat pe pagina mea de Facebook. Nu am primit nimic în schimb, niciodată, pentru aceste reclame. Am primit doar cartea și exemplarul pentru concurs. Știm cu toții că sunt persoane care, după ce concursul se termină și nu au câștigat, îți dau unfollow și nu ai câștigat nimic din această “afacere”.
Nu ai adus nici oameni interesați de conținutul tău și nici nu ai fost remunerat pentru articolul tău. Există site-uri specializate de cărți pe care trebuie tu să le plătești pentru a apărea acolo și nu-ți îmbunătățesc prea mult vânzarea cărții.
Nu vreau să fiu arogantă, însă interviurile mele sunt mult mai bine documentate și cu un conținut de calitate în comparație cu cele de pe aceste site-uri. Un sfat: Decât să le dați banii lor pentru “așa zisa promovare”, investiți într-un blog/site de calitate, în Facebook Ads și Google Ads. Acolo vedeți creșterea blogului, nu în recenziile și interviurile plătite “din greu” pe aceste site-uri. Apelați la bloggeri care sunt nișati pe subiectul vostru de carte, pe partea de produs pe care vreți să-l promovați.
De unde am învățat
Am norocul să am un soț care știe să realizeze site-uri frumoase (alwaysintrend.ro, dusacucartea.ro), să se documenteze despre tot ceea ce înseamnă SEO, Google Analytics, Google Search Console și să mă instruiască și pe mine, să particip la concursuri cum este SuperBlog, să caut conținut de calitate precum cel prezentat de Diana Gole, să am prieteni, fie ei și virtuali, de calitate. Când am terminat competiția SuperBlog, am rămas în relații foarte bune cu foarte mulți bloggeri de la care am avut de învățat.
Bloggeri cu un conținut de calitate
Am mai scris despre asta și la experiența mea cu SuperBlog, însă vreau să vă recomand și câțiva bloggeri din nișe diferite. Nu este un top, pentru că toți sunt din topul SuperBlog și calitatea lor a fost deja demonstrată în mai multe ediții:
dealedianei.ro – Diana abordează toate subiectele posibile, așa că veți găsi cu siguranță ceea ce vă interesează. Este un fel de mic Larousse pentru cine vrea să devină blogger, însă te poate impresiona foarte ușor cu articolele ei de suflet. Face și recenzie de carte, așa că este un blogger complet. Ce nu găsiți pe blogul Dianei, apelați cu încredere la Google😁 .
traditiisidelicii.ro – Alexandra îmi este tare dragă și numai uitându-mă la postări, îmi vine să mă abonez și fizic la prăjiturile ei. Nu scrie doar despre rețete, scrie despre tradiții și vorbe de suflet. Atenție! Să fiți mâncați când o vizitați pe site, pentru că se lasă cu foame!
denisagrigoras.ro – Denisa este un medic în devenire, un turist în curs de a primi cetățenia turcă și un om cu o atitudine puternică în ciuda logo-ului de pe site cu “Atitudine slabă”.
copperattitude.com – Dacă vrei un specialist în vacanțe exotice, Mari este persoana potrivită. Mai că ne vine tuturor să ne retragem în Dubai, acolo unde este ea stabilită, și să ne bucurăm de tot ce ne oferă acele locuri.
almonacalatoreste.ro – Almona este un om sincer care a devenit expert în călătoriile în Grecia. Dacă Denisa este specialistul în Turcia, Mari în Dubai și nu numai, Almona îți va arăta cele mai savuroase mâncăruri și cele mai frumoase locuri din Grecia.
gratielavlad.ro – Grațiela este proaspătă mămică, bine, mămică pentru a doua oară, însă imediat ce a venit de la spital, s-a reapucat de scris pe blogul ei. Este un blogger foarte apreciat, de la care poți învăța foarte multe. Filmulețele ei despre dezvoltarea personală sunt foarte utile, iar pe blogul ei vei găsi foarte multe subiecte interesante.
danielbotea.ro – Daniel este un oltean cu umor fin, care scrie foarte bine despre orice. L-am avut și guest la mine pe blog și mi-a plăcut foarte mult vizita lui.
ocartenescrisa.ro – Mona a fost juriu în SuperBlog pentru o probă, însă departe de a fi omul dur și exigent, are un suflet de copil, este foarte sinceră și drăgălașă. Dacă ar fi urmat cariera de actor, cu siguranță ar fi avut un succes foarte mare. Scrie foarte bine despre cărți și despre lucruri de suflet.
ioanaspavel.ro – Pe Ioana am cunoscut-o de curând, am făcut schimb de impresii și de produse. Așa cum am spus mai sus, de cele mai multe ori un blogger trebuie să-și cumpere produsele pe care le testează, așa că Ioana mi-a oferit câteva spre testare și mi-a oferit chiar și sfaturi utile. M-a invitat într-un grup pe Facebook unde ajută bloggerii cu sfaturi și briefuri.
lumeaanielei.com – Aniela este nouă pentru mine, însă când o văd ce postează și ce întrebări antrenante pune pe pagina ei de Facebook, îmi vine să o iau în brațe ca pe o prietenă bună. Trăiește în Olanda și se ocupă de multe proiecte frumoase. Scrie și poezii, și tot felul de articole pentru suflet.
Gata, până aici v-am adus! Dubai, Grecia, Turcia, Olanda, Franța, Oltenia, Pitești, aveți bilet gratis să călătoriți prin aceste bloguri.
Ce mă bucur că am avut ocazia de a te cunoaște. Ești autentică și de aceea te citesc cu mare drag ❤️ P.S. Mulțumesc pentru apreciere, înseamnă mult!
Cu drag, am spus doar adevarul 🥰!
Mulțumesc tare mult! Mă bucur enorm că te-am descoperit în ambele căsuțe 😊 Te îmbrățișez 🤗
Cu drag, fata frumoasa!
Spor oltenesc si blogosferic! 🙂
Mă simt onorată că ai amintit de mine. Mulțumesc pentru că te-am descoperit. Și știi? Chiar cred în legea atracției. 🤗
Cu drag, Aniela. Da, atrag numai oameni valorosi 🙂
Pingback: Cum Mi-am Curatat Si Vindecat Mintea
Pingback: Cum M-am Adaptat în Olanda
Pingback: Carti de non-fictiune care m-au inspirat sa fiu o versiune mai buna a mea
Pingback: Pentru Luna Iubirii: Tort Dragastos Cu Ciocolata Si Vin Rosu