Pe Alexandra am cunoscut-o prin intermediul SuperBlog. E mai dulce decât prăjiturile pe care le face și un om deosebit. Este frumoasă de pică, și dacă n-ar fi măritată, și cu un copil frumos ca ea, cum s-ar zice la noi în Oltenia “era bună de măritat”. E luată, dar ne împărtășește cu multă dragoste rețetele ei. traditiisidelicii.ro este blogul pe care găsiți cele mai delicioase rețete, iar ea este fata cu “părul de foc”.
Venii în vizită pe la Ana și nu cu mâna goală, ci adusei ceva de dulce, un tort drăgăstos cu ciocolată și vin roșu, că tot se aproprie ziua de Dragobete. Știu, știu că nu ne trebuie neapărat o zi pentru a celebra iubirea, dar dacă totuși se nimerește să fie o zi dedicată acesteia, atunci e musai să fac și ceva bun. Probabil nu mai sunt prea mulți care sărbătoresc această zi, ci pe cea americană (mă întreb totuși dacă ei au împrumutat ceva de la noi), însă eu rămân legată de ale mele rădăcini și de tradițiile românești care sunt cu adevărat autentice și reprezintă ceva pentru noi.
Dragobetele sărută fetele!
Cred că nu este cineva care să nu fi auzit de Dragobete. Tradiția spune că Dragobete era un tânăr extrem de arătos, fiind considerat ocrotitor al dragostei și al îndrăgostiților. De asemenea, acest “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”, nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia.
Se spune că dacă tinerii îndrăgostiți doresc ca dragostea lor să fie pentru totdeauna, atunci e musai să se sărute de Dragobete. Îmi povestea mamaie că în această zi, tinerii mergeau la pădure și culegeau flori, iar flăcăii căutau să sărute fetele de unde și vorba “Dragobetele sărută fetele”. În cazul în care vremea era îndărătnică, aceștia se strângeau la cineva acasă, unde petreceau, jucau și era numai veselie pentru a le merge bine tot timpul anului.
Ciocolată și vin
M-am gândit că pentru o astfel de sărbătoare ar merge un desert care să combine două ingrediente nelipsite atunci cand vine vorba de sărbătorit, și anume: ciocolată și vin. Trebuie să recunosc că voiam să aduc și puțin din influențele oltenești acestui desert.
De ce zic influențe oltenești? Pentru că mi-ar fi plăcut să folosesc în locul vinului roșu niște zaibăr de pe meleagurile lu’ Nea Marin. Din păcate această licoare nu se găsește prin magazine, ci direct la sursă, la poarta gospodarului. Nu știu dacă ați gustat din această comoară oltenească, dar zaibărul este un vin destul de greu, iar atunci când treci pragul unui oltean cu astfel de “muniție” în beci, e bine de știut că acest vin te ia repede de cap, dar dacă ai alături o strachină cu murături și oleacă de praz, acestea îți vor lua durerea cu mâna.
Înainte să vă las și câteva vorbe despre ce vă trebuie pentru prepararea acestui tort drăgăstos cu ciocolată și vin roșu, aș vrea să spun doar atât: dragostea pentru copii, părinți, semeni, țară, jumătatea fiecăruia dintre noi sau de orice fel ar fi ea, este cel mai frumos sentiment, care odată sădit în inimă nu poate să aducă decât bucurie, fericire și liniște sufletească.
Nu cred că am auzit vreodată o definiție a dragostei atât de frumoasă și aproape de sufletul meu cum este cea din întâia Epistola către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, pe care cred că n-ar fi rău să o avem în minte și să ne ghidăm după ea:
De aș grăi în limbile oamenilor și ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare și chimval răsunător. Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Și de aș împărți toată avuția mea și de aș da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi folosește. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește.
Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată.
Ce vă trebuie?
Blat
- 280g făină
- 50g cacao neagră
- 50g ciocolată cu 70% cacao
- 100g unt cu 82% grăsime (la temperatura camerei)
- 100ml ulei
- 200g zahăr brun
- 5g praf de copt
- 6 ouă
- 300ml vin roșu demidulce
Crema
- 500g mascarpone
- 100g ciocolată cu lapte (topită pe bain-marie sau încălzită la cuptorul cu microunde)
- 150g unt cu 82% grăsime (la temperatura camerei)
- 50g zahăr pudră (mai puteți adăuga dacă vreți un gust mai dulce)
Ganache de ciocolată
- 100g ciocolată cu lapte
- 100g ciocolată amăruie
- 200ml smântână pentru frișcă
Sirop
- 100ml apă plată
- 50g zahăr vanilat
- esență de vanilie
Cum se prepară?
1. Înainte de a ne apuca de pregătirea blatului, dăm drumul cuptorului la 160 de grade.
2. Într-un bol încăpător mixăm untul împreună cu zahărul. După ce amestecul a devenit unul omogen, adăugăm si uleiul. Încorporăm treptat ouăle, mixând în continuare.
3. În compoziția de mai sus adăugăm vinul și continuăm să amestecăm. Încorporăm apoi făina, cacao și praful de copt cu ajutorul unei spatule.
4. Transferăm compoziția într-o tavă de tort (de 24cm) tapetată cu hârtie de copt și lăsăm blatul să se coacă la 160 de grade pentru aproximativ 45-50 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
5. Ne apucăm de prepararea cremei când blatul este complet răcit. Mai întâi mixăm untul cu zahărul pudră și ciocolata topită, urmând apoi să încorporăm și crema de brânză.
6. Blatul răcit îl împărțim în 4 părți egale pe care le vom însiropa. Siropul se pregătește rapid: adăugăm apa plată, zahărul și esența de vanilie într-o crăticioara și lăsăm puțin pe foc până se topește zahărul.
7. Asamblarea tortului este una rapidă: blat, cremă, blat, cremă și tot așa. După ce am terminat crema, pregătim ganache-ul de ciocolată. Rupem ciocolata în bucățele, urmând apoi să adăugăm smântâna încălzită și să amestecăm bine. Îmbrăcăm tortul în ganache-ul de ciocolată și îl lăsăm la frigider pentru câteva ore înainte de a-l felia.
Zâmbiți! Iubiți! Fiți fericiți!
Multumesc tare mult pentru invitatie si pentru cuvintele delicios de frumoase! Te imbratiseeeeez, Ana draga❤❤❤
Te pup de nu te vezi! 🥰🥰🥰
Vai ce delicios pare. Iubesc ciocolata. Fur și eu rețeta. 😍😊
Poti sa o furi cu toata dragostea! 🙂
Pingback: Chec cu vin rosu si ciocolata - Traditii si delicii