Cuprins
Trăim într-o lume în continuă schimbare, iar materiile prime și energia se pare că au început să se epuizeze. Aerul pe care-l respirăm este tot mai poluat, iar încălzirea globală ne dă semne tot mai disperate. Învățasem în liceu, la Geografie, că resursele de care dispuneam prin anii 2000 ne-ar mai fi ajuns încă 50 de ani. Au trecut doar 21 și ne adâncim într-o criză a energiei electrice, a gazelor și a combustibilului pentru mașini.
Ce este făcut? Stăm și privim neputincioși, așteptând sfârșitul planetei noastre sau începem și gândim smart, nu doar pentru telefoanele pe care le avem. Avem nevoie de afaceri sustenabile, de reciclare și grijă pentru noi, familiile noastre și pentru întreaga planetă.
Ce înseamnă o afacere sustenabilă?
O afacere sustenabilă este aceea care își desfășoară activitatea prin aplicarea de soluții inovatoare, fără a epuiza și a pune în pericol resursele și mediul înconjurător, de a asigura resurse și generațiilor viitoare. Pe scurt, o afacere durabilă este aceea care este prietenoasă cu mediul și care lasă generațiilor următoare resurse naturale și un mediu curat.
Poate un antreprenor să construiască o afacere sustenabilă? Da, poate, prin implementarea unor soluții proprii sau dezvoltate de alții, luându-i ca model, și astfel se ajunge la minimizarea efectelor negative asupra comunității și a mediului înconjurător.
Deși pare mult mai profitabil să te aliniezi cu ceilalți și să folosești resursele fără te a te gândi la mediu, la viitor, ci doar la bani, există antreprenori care au ajuns în vârf cu orice preț, iar apoi și-au dat seama că acest lucru nu le aduce fericirea și comunitatea a avut de suferit de pe urma lor. Au renunțat la acele afaceri profitabile, iar acum țin seminarii pentru cei care vor să aibă o afacere sustenabilă.
Dusă cu caprele
Dacă eu sunt dusacucartea.ro, fetița mea este dusă cu caprele. Și-a dezvoltat o pasiune pentru aceste animale și toate sunt preferatele ei: de la jocuri video, jucării de pluș, lapte și preparate din lapte de capră. Atunci s-a născut și ideea afacerii noastre: o fabrică de produse lactate din lapte de capră. Înainte de a face proiectul, ne-am întrebat dacă este o afacere sustenabilă și cum o putem face.
Proiectul a necesitat un studiu de fezabilitate și având disponibil pământul bunicilor, am știut exact de unde să începem. Aveam toate datele despre teren, despre cum poate fi exploatat acesta, urma să turnăm fundația și să instalăm o hală metalică. Nu am fi reușit dacă nu apelam la profesioniștii de la Frisomat.
Hale metalice de la Frisomat
Frisomat România a fost înființată în 1996, la Piatra Neamț, find o companie româno-belgiană. Firma mamă este Frisomat Belgia, înființată în Belgia în anul 1978, unde se situează și fabrica de producție Frisomat Europa. I-am ales deoarece aceștia încurajează afacerile sustenabile prin propriul exemplu.
De ce aveam nevoie? De o hală care să aibă mai multe compartimente și să cuprindă tot ceea ce aveam nevoie: spațiu în care să instalăm aparatele necesare preparării diverselor produse din lapte de capră, spațiu pentru ambalarea produselor în condiții optime, o cameră frigorifică pentru depozitarea și păstrarea preparatelor la temperatura corespunzătoare, dar și un spațiu pentru igienizarea recipientelor din sticlă returnate.
Ce aduceam nou în afacerea noastră sustenabilă? Ne doream ca toate recipientele produselor noastre să fie din sticlă. Ne aminteam vremurile “de mult apuse” în care aveam acele sticle de lapte returnabile, fără de care nu puteai primi în schimb altă sticlă cu lapte. Nu ne doream să înviem acele vremuri, dar ideea de a colecta sticlele și borcanele, de a le spăla, igieniza și a le refolosi, ne-a dat încredere că afacerea noastră era una sustenabilă.
Ne plângem mereu că plasticul ne va înghiți, dar materialele din sticlă nu le folosim. Preferăm să folosim acele cutii din carton, am putea zice o variantă prietenoasă pentru mediu, dar care schimbă gustul preparatelor uneori. Aveam soluția pentru înlocuirea plasticului, am făcut și rețeta pentru preparatele noastre delicioase, aveam echipa, însă aveam și o necunoscută: educarea cumpărătorului.
Cum educi cumpărătorul?
Am lucrat în învățământ aproape 6 ani și știam că un obicei format, foarte greu mai scapi de el. Cum îi puteam convinge pe cumpărătorii noștri să aducă sticla și borcanul înapoi, având în vedere că s-au obișnuit de atâta timp să le arunce, sau în cel mai bun caz să le pună la reciclat selectiv? Ne doream să facem o campanie de informare prin care să-i încurajam pe cei care cumpără să aducă recipientele înapoi: Aduci sticla înapoi și îți oferim un discount la următoarea achiziție.
După ce am gândit toate aceste detalii, am încheiat și parteneriate cu fermieri care creșteau și hrăneau căprițele bio, ne-am apucat de treabă. Reprezentanții Frisomat ne-au ajutat și cu obținerea autorizației de construire a halei, astfel consumul de energie și timp cu drumurile la autoritățile statului s-a redus.
Am ales structura potrivită proiectului nostru, ținând cont și de reglementările în vigoare atunci când am ales dimensiunea halei. Știam că folosesc materiale de calitate, deoarece așa au reușit să se mențină pe piață, iar impresiile clienților vorbesc de la sine.
Diferența dintre construcțiile Frisomat și alți producători de hale metalice
De ce am ales Frisomat pentru proiectul nostru? Am aflat că aceștia folosesc oțel laminat la rece, un profil ușor, care utilizează cu 30% mai puțin oțel decât cele care sunt făcute din oțel laminat, profil greu. Profilele lor cântăresc de 20 de ori mai puțin decât celelalte, dar sunt în același timp și foarte rezistente, nu ne-am fi dorit să ne spulbere vântul ca în povestea celor 3 purceluși.
Un alt aspect de luat în seamă este garanția. Deși durata de viață a unei hale este în jur de 50 de ani, iar garanția pieselor de 10 ani, Frisomat acordă și o garanție de 3 ani, iar prin alegerea programului FrisoCare, aceștia ajută clienții să întrețină cât mai bine halele și oferă și lucrări de mentenanță unde este cazul.
Deoarece elementele necesare pentru construcția halei sunt ușoare, dar rezistente, clientul plătește mai puțin pentru transport și montaj, iar acesta începe să-și amortizeze mai repede cheltuielile. Frisomat ne-a proiectat, produs, livrat și construit o hală metalică pentru începerea afacerii noastre sustenabile.
Schimbări mici, pași mari
Afacerea noastră a luat viață. Produsele din lapte de capră au ajuns la clienții noștri care au înțeles că atunci când consumi un preparat sănătos, trebuie să răsplătești și tu comerciantul prin returnarea recipientului. Astfel vei contribui la un mediu sănătos și vei sprijini o afacere care este prietenoasă cu planeta.
Articol scris pentru SuperBlog 2021.
Sursă foto: frisomat.ro, colaje realizate cu canva.com.
Pingback: Proba 12. Construiește-ți viitorul tău verde – frisostenabil
Pingback: Ce Rămâne După SuperBlog 2021? - Lady In Black
Pingback: Sală De Sport Construită Cu Frisomat - Lady In Black 2022