Viața fără metal – un coșmar!
Viața fără metal – un coșmar!

Viața fără metal – un coșmar!

Alarma sună la 6.00, semn că trebuie să-mi întrerup visele și să mă pregătesc pentru serviciu. Mi-am propus de atâtea ori să nu mă mai uit pe telefon înainte de culcare. Am adormit foarte greu, gândindu-mă la comunicatul transmis de Organizația Mondială a Sănătății. Plasticul a fost descoperit în laptele matern și în intestinele bebelușilor. Cu toate că în ultimul timp s-au schimbat legi și plasticul trebuie să fie la un anumit standard, să nu ne mai afecteze sănătatea, auzim despre această descoperire.

Mi-am propus să scriu un articol pe blog despre acest subiect, poate conștientizăm mai mulți dintre noi cât de important este să folosim produse reciclabile și mai puțin plastic. Gânduri mari de dimineață, dar cât este ceasul? Fetiței mele îi arde de glume. Mi-a pus un telefon de jucărie, unul de plastic. Mă duc spre baie și când dau să deschid robinetul, văd că este unul de plastic. Ce i-a venit? A pus scoci pe el?

Viața în plastic

steel bulk storage industry buildings recycling

Gluma se îngroașă! Caloriferul este din plastic. Ce se întâmplă? Visez încă? Așa de mult m-a afectat acea știre? Mă spăl pe față și totul pare real. Pun mâna pe clanță să ies din baie și observ că și aceasta este din plastic. Se întâmplă ceva ciudat cu mine, mi-a luat-o mintea razna. Bine că soțul meu a plecat să ducă fetița la bunici, ar fi zis amândoi că am luat-o razna. Dar cine mi-a pus telefonul de jucărie? Cine a pus plastic la baie? Este Halloween, nu 1 aprilie.

Mai bine beau o cafea și poate atunci mă dezmeticesc. Ciudat! Recipientul cafelei noastre era din fier și nu din plastic. La fel și expresorul nostru de cafea, pe lângă plastic avea și mult metal. Cred că o iau razna dacă mai văd mult plastic! Văd o foaie dintr-un ziar pe masă și încerc să citesc titlul: Primul an fără fier. Viața cu plastic este fantastică! Simt că o iau razna. Mi se pare că sunt într-un film și trebuie să joc rolul unei persoane care își pierde mințile. Cu ultimele forțe încerc să-mi găsesc telefonul. Același telefon din plastic, aruncat pe pat.

Laptopul de serviciu care avea carcasa din fier, acum o are din plastic. Mă uit în dulap și încerc să găsesc haine pe care să le arunc repede pe mine. Trebuie să ies afară și să vedem dacă nu visez cumva.

Ies repede din scară și mă îndrept spre mașină. Parcarea subterană este goală. Doar câteva mașini ciudate din sticlă și plastic. Probabil s-a schimbat ceva în lume, și asta nu e bine. Ies din parcare și mă îndrept spre metrou. Vine un metrou din plastic. Deja mă amuz. Ori este semn de nebunie, ori mă gândesc că sunt Alice în țara jucăriilor de plastic. După această plimbare cu metroul de jucărie, prefer să mă întorc acasă. Încă nu mă pot obișnui cu ideea că viața mea va fi plină de plastic. Trebuie să găsesc o modalitate de a lua legătură cu cei de la serviciu. Oare telefonul acela de plastic funcționează?

Ajunsă acasă mă întorc în pat. Telefonul de plastic nu funcționează. După ce mii de gânduri îmi trec prin cap, de oboseală adorm. Am un somn zbuciumat și mă trezesc țipând. Soțul mă ia în brațe și îmi spune să mă liniștesc, să mă trezesc din acel coșmar și să observ că nu trăim o viață în plastic. A fost un coșmar? Închid ochii și adorm liniștită.

Metal versus plastic

Alarma sună la 8.00. Iau telefonul și o opresc. Tresar când îmi reamintesc de telefonul de plastic. Azi este sâmbătă, de aceea am dormit mai mult. Trebuie să mă duc la sală. A fost un coșmar, totul este normal acum. Deschid ușa camerei și simt mânerul rece de metal. Mi s-a luat o piatră de pe inimă. Metalul este prezent în viața noastră. Dau drumul la expresor și acesta este normal, cu mânerul și multe componente din fier. Savurez cafeaua mai mult ca niciodată și mă gândesc câte chestii din plastic o să arunc.

După două stații cu metroul normal, din metal, urc scările și respir aerul curat de dimineața. Zăresc sala mea de sport și zâmbesc. Aceasta este într-o hală metalică. Nici nu-mi închipui cum ar putea fi aceasta construită din profile de plastic în loc de oțel. Probabil la un vânt mai puternic ar fi spulberată. Având în vedere că această sală de sport este făcută din oțel laminat la rece, comparativ cu halele metalice realizate din oțel laminat la cald (profile grele), cu siguranță este rezistentă și durabilă.

Sunt atâtea discuții despre unele profile și țevi care ar putea fi confecționate din plastic, în locul metalului, deoarece oferă un cost mai mic al materialelor pentru proiectele de construcții. Este o diferență foarte mare între cele două, unde mai pui că plasticul arde imediat. Plasticul nu are cum să câștige niciodată!

De curând, am citit un articol despre modul în care Frisomat sprijină afacerile sustenabile. Construcțiile Frisomat sunt optimizate încă din faza de proiectare și consumă cu până la 30% mai puțin oțel, iar oțelul este 100% reciclabil. Deci folosesc mai puțin oțel, transportă materialele într-un mod inteligent, pentru că profilele sunt mai ușoare, iar deșeurile sunt reduse la minimum. Încă nu am văzut nicio firmă de plastice să fie atât de transparentă și să ne dea detalii despre procesul de fabricare, dar și cât reușesc să producă plastic reciclabil.

Sală de sport construită cu Frisomat

Pentru că am avut un coșmar care m-a făcut să conștientizez mai mult importanța metalului, apreciez mai mult lucrurile care mă înconjoară. Așa mi-a venit ideea ca pe viitor să demarez un proiect hală metalică prin fonduri europene. Merg de cel puțin 4 ori pe săptămână la sală și văd că mulți oameni au devenit conștienți de importanța exercițiilor fizice. Frisomat ar putea fi partenerul meu ideal. Are experiență în construcția de hale metalice, dar și proiectează, produce și livrează.

În 26 de ani au construit 992 de hale metalice, peste 1.200.000 mp, iar 889 de antreprenori i-au ales pentru că fac ceea ce promit. Costurile de mentenanță ale halelor sunt aproape zero pe durata lor de viață de aproximativ 50 de ani, iar piesele lor au o garanție de 10 ani. Au și un program numit FrisoCare, prin care clienții sunt ajutați să înțeleagă cum trebuie întreținute halele. Ce îți poți dori mai mult?

În plus, Frisomat oferă și consultanță, atât pentru autorizațiile care trebuie scoase pentru începerea proiectului, cât și pentru proiectul în sine. Acesta este un plus pentru mine în ceea ce privește colaborarea cu o firmă care îmi poate oferi un pachet complet, și îmi dă încrederea să las proiectul meu pe mâna unor profesioniști.

Siguranța, igiena, confortul, durabilitatea și costurile de mentenanță reduse la aproape zero, sunt câteva avantaje ale sălilor de sport construite pe structura metalică Frisomat. Datorită faptului că Sălile de Sport Frisomat sunt proiectate și construite pe structură metalică, se asigură rezistența la încărcările zonale (zăpadă, vânt și seism).  Astfel investiția dvs. devine durabilă și sustenabilă în timp vs. sala de sport tip cort care necesită investiții recurente la anumite intervale.


Sursa foto: frisomat.ro, colaje realizate cu Canva.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>