A fi sau a nu fi broker… cu Valentin Anghel
A fi sau a nu fi broker… cu Valentin Anghel

A fi sau a nu fi broker… cu Valentin Anghel

Fiecare visăm să devenim ceva când suntem copii. Unii își doresc să devină inventatori, alții polițiști, alții doctori, și lista poate continua. În funcție de înclinațiile pe care le are copilul, părintele crede că ar fi bine să fie… ceva. Unii își doresc ca micul om să devină ceea ce ei nu au putut fi, sau să urmeze aceeași carieră ca și tatăl, un om de succes. Sunt părinți care le croiesc viața copiilor fără să se gândească la ceea ce ar vrea copiii și nu ei.

Profesia de broker

În ziua de astăzi profesiile nu mai reflectă cunoștințele pe care le-ai dobândit după absolvirea unei facultăți. Ne îndreptăm plini de speranță către facultățile pe care le considerăm de viitor, însă, după absolvire ne dăm seama că deja sunt foarte mulți candidați pe un job, și reversul medaliei este că acesta devine și mai slab plătit. În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult profesia de broker. Deși sună a “Lupul de pe Wall Street” și ceva pentru care nu ai nevoie de o pregătire de lungă durată, profesia de broker presupune mai multe lucruri.

Brokerul este o persoană fizică sau juridică, împuternicit de clienți să tranzacționeze valori mobiliare sau servicii, în schimbul unui comision. Deja când auzi comision, te gândești că nu este un job stabil, că veniturile tale nu pot fi prea mari și stabile. Pentru a afla mai multe despre profesia de broker, l-am intervievat pe Valentin Anghel, broker de credite, CEO & Founder AVBS Credit.

Profesii care schimbă vieți

Ce este un broker de credite? Și cum și-a dat seama Valentin Anghel că vrea să urmeze această profesie?

Valentin Anghel: Brokerul de credite este ca un Mall de Credite. Acesta știe toate ofertele de la băncile partenere și găsește cel mai bun credit pentru clientul care-l solicită, un credit care să fie adaptat cerințelor sale salariale, familiale și de viață. Tu nu va trebui să mergi pe la toate băncile, să pierzi timp prețios în căutarea celei mai bune oferte. De asta se va ocupa brokerul, un profesionist, să-ți găsească cea mai bună ofertă și să se ocupe de tot dosarul tău de creditare, până când tu vei primi banii din partea băncii.

Lucram într-un notariat de prestigiu din București, dar în același timp aveam și colaborări cu altele. Câștigam destul de bine, deși aveam vârsta de 22 de ani, un puști care câștiga foarte mulți bani, însă muncea destul de mult pentru ei. Mi-am dat seama, în jurul vârstei de 27 de ani, că ar fi o provocare pentru mine să câștig acești bani pe cont propriu.

Era un fel de nemulțumire sufletească, aveam tot ceea ce ar putea să-și dorească cineva, însă lipsea ceva. Am identificat în sfera în care îmi desfășuram activitatea profesională, persoane care nu puteau să acceseze finanțele de care aveau nevoie. Atunci a fost momentul în care mi-am dat seama că ar putea fi un business pe care aș putea să-l fac.

Cât câștigă un broker de credite? Am văzut că acesta este plătit sub forma unui comision.

Valentin Anghel: Îndrăznesc să spun că brokerajul de credite se află în top 10 a celor mai bine plătite profesii, sau chiar în top 5. Un broker de credite de top poate să câștige în prezent chiar și 20.000 euro pe lună. Depinde cât de implicat ești, cât lucrezi, cât ești de dedicat muncii tale. Cu cât brokerul de credite este mai dedicat și mai centrat pe munca lui, cu atât și câștigurile lui financiare vor fi mai mari.

De exemplu, un broker de credite are acces la peste 150 de tipuri de credite, iar ca să facă performanță, acesta trebuie să le cunoască la perfecție. Un broker de credite excepțional face din mintea sa, cel mai performant calculator de credit.

Ai avut un mentor atunci când ai început afacerea?

Valentin Anghel: A existat la vremea aceea o prietenă care m-a îndrumat, mi-a spus pașii pe care trebuie să-i urmez, să înființez o firmă, partea tehnică a unei afaceri. Am mers pe la bănci și am încheiat parteneriate de prestări servicii, însă lucrurile nu au stat atât de roz la început. Din postura de angajat, m-am trezit în cea de angajator. Nu eram foarte bine pregătit pentru a prelua toate sarcinile, însă pas cu pas am învățat totul, un curs al dezvoltării mele până în momentul de față. Mi-am zis: Pot și eu să fac mai mult decât am făcut până acum.

Valentin Anghel Ceo

Consider însă, că mentorul principal a fost angajatorul meu, notariatul principal la care lucram, notarul de la care am învățat cum se desfășoară lucrurile într-o afacere. Mi-am dorit mereu să știu mai mult, și practic acest lucru a dus și la dezvoltarea mea personală. Am citit și foarte multe cărți.

Ce cărți ai recomanda, având în vedere că ai menționat importanța cărților în dezvoltarea ta personală și profesională?

Valentin Anghel: Pot recomanda doi autori care au mai multe cărți: David R. Hawkins (Putere versus forță, Vindecare și recuperare, Letting Go. Calea renunțării) și Jiddu Krishnamurti (Trezirea inteligenței). Recomand ca oricare din cărțile acestor autori să nu fie citite ca și un roman. Sunt cărți profunde, iar atunci când le deschizi să o faci ca și cum nu ai ști nimic și vrei să vezi esența pe care au expus-o oamenii aceștia în cărțile lor. Sunt cărți importante de business, dar și de viață.

Cartea mea preferată este Eliberarea de cunoscut a lui Jiddu Krishnamurti, dar și Letting Go. Calea renunțării a lui David R. Hawkins care te învață să renunți la acele programe care te limitează, să renunți la toxicitate și la frică, tot ce nu te lasă să vezi cum stau lucrurile de fapt, cele care te opresc să ajungi la cea mai bună versiune a ființei tale.

Este important atunci când începi o afacere, să fie ea în tendințe sau să fie de durată?
valentin anghel avbs

Valentin Anghel: Dacă luăm ca și exemplu de “afacere în tendințe” această perioadă de pandemie în care ai putea vinde: măști, mănuși, alcool sanitar și ce ar mai fi nevoie, ar putea fi o afacere de moment, un fel de speculație, însă nu este o afacere de viitor. Chiar dacă acum este cererea mare pentru cele enumerate mai sus, peste 2-3 ani, nu vei mai avea același portofoliu de clienți. Un antreprenor la început de drum ar trebui să se gândească la o afacere de viitor, nu la una în tendințe.

Ce școli trebuie să urmeze un broker de credite? Ce facultate? Ce profil?

Valentin Anghel: Pentru a deveni broker de credite, fie trebuie să ai o experiență profesională anterioară în banking, fie să fii absolvent al profilului Finanțe-Bănci, să fi urmat cursurile Institutului Bancar Român sau alte cursuri de banking. Așadar, ca viitor broker de credite este importantă experiența în banking și/sau studiile în banking. Însă, dacă ești asumat, poți face orice, poți învăța, trebuie doar să vrei.

Consideri că a fi antreprenor este pentru toată lumea? Că oricine ar putea deschide o afacere?

Valentin Anghel: Oricine vrea, poate să facă orice, și nu numai antreprenoriat, orice. Oricine este asumat, este ca și cum ți-ai construi o familie, să fii responsabil pentru bunăstarea copiilor și a întregii familii. La fel este și în business, dacă nu ești asumat, nu vei putea duce acel business către succes. Asumarea este un lucru foarte important!

Cum definești fericirea ca întreg: afacere, mulțumire sufletească, stabilitate financiară?

Valentin Anghel: Aș putea spune că toate cele trei duc la fericire, îți aduc starea de fericire. Cred că ai omis bucuria. Nu trebuie să alergi prin viață și să cauți fericirea, și să nu te bucuri. Esența vieții este să trăiești în bucurie, să ai liniște interioară, cu tot ce-ți oferă viața la pachet. Chiar dacă ai totul din punct de vedere material, trebuie să ai grijă și să observi cum te simți interior. Dacă ești fericit pentru că ai acele bunuri sau dacă ești mulțumit, fericit sufletește.

A fi sau a nu fi broker… cu Valentin Anghel

În cazul lui Valentin, consider că aceasta este menirea lui, de a fi broker, antreprenor, om. Studiile de specialitate, experiența dobândită în afaceri, perseverența și adaptarea lui la orice situație, l-au făcut pe acesta ceea ce este astăzi: un profesionist în ceea ce face. Face totul cu pasiune, din dorința de a ajuta oamenii să obțină cele mai bune soluții de finanțare, îi face pe aceștia să-și îndeplinească visul. Și ce poate fi mai frumos decât “a duce la îndeplinirea viselor oamenilor”?

AVBS Credit se află în topul marilor companii de brokeraj bancar din România.

logo avbs

Atunci când ai nevoie de modele, uită-te în jurul tău. Dacă nu vezi pe nimeni, înseamnă că nu ești în locul potrivit, în compania potrivită. Citește, citește, citește și lumea ți se va dezvălui altfel!

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>