Rădăcini și aripi
Rădăcini și aripi

Rădăcini și aripi

Există doar două moșteniri de durată pe care sperăm să le oferim copiilor noștri. Unul dintre acestea este rădăcini, iar celelalte, aripi.

Johann Wolfgang von Goethe
Rădăcini și aripi

Privea cu ochii în lacrimi tăblița de lemn pe care stătea acest citat frumos. Era primul cadou pe care-l primea de când aflase că în ea bate o altă inimă, un cadou pentru camera puiului ei. Erau lacrimi de bucurie, de emoție, de fericire. Nu știa dacă va fi cea mai bună mamă din lume, pentru că era primul lor copil, dar știa că își va da silința să-l înțeleagă și să-l iubească necondiționat.

Casă nouă, incomplet mobilată

Atunci când au cumpărat apartamentul, au mobilat două camere, baia și bucătăria. Cea de-a treia cameră a fost doar vopsită, pus parchetul la fel ca și în celelalte camere, însă nimic altceva. Toată lumea îi privea ciudat atunci când răspundeau că va fi camera copilului și atunci o vor decora. “Da, dar puteți folosi spațiul pentru altceva. Pentru ce? Cameră pentru depozitare?” răspundeau ei.

Era o cameră luminoasă, cu un spațiu generos. Uneori își întindeau o pătură pufoasă, aprindeau lumânări și luau cina acolo. Era ca un picnic de seară într-o cameră nemobilată. Era micul lor paradis, doar al lor.

Mofturi de femeie însărcinată

Când au aflat că vor avea un copil, au fost foarte fericiți. Iubirea lor dădea acum roade, iar Maria purta în pântecele ei un suflet. Un înger, cum îl numea ea. Atunci a început și schimbarea. Într-o zi, s-a dus în camera nemobilată, a analizat-o așa cum te analizează din cap până-n picioare poliția și apoi a zis: “Vreau să schimbăm parchetul!” a zis hotărâtă Maria. Mihnea s-a uitat la ea și a dat din cap. Știa că se răzgândea repede și nici nu voia să o contrazică acum, când era gravidă.

Casa-noua-cu-Alma-Parchet

A doua zi au plecat în căutarea parchetului. Maria voia unul colorat, pentru camera copilului, Mihnea zicea că este bun și cel de acasă. Mai aveau puțin și se luau la ceartă. Au ajuns în fața ultimului magazin de parchet. Pe o casetă mare, luminoasă, scria: Alma Parchet.

Știau că aici vor găsi răspunsul la toate întrebările lor, doar aveau în fața lor “un parchet cu suflet”. De când au intrat, au simțit că toate îndoielile lor vor fi risipite. Înaintea lor mai era un cuplu. Doamna care oferea consultanță pentru alegerea parchetului, i-a salutat și i-a rugat să o aștepte. Colegul acesteia era în pauză și rămăsese doar ea. I-a invitat să ia loc și, surprinzându-i privirea Mariei asupra perelor de pe masă, a rugat-o să se servească. Deja îi cucerise inima acesteia și nici măcar nu le oferise parchetul.

Consultanță pentru parchetul potrivit

După ce a terminat cu primii clienți, doamna Georgiana, așa cum scria pe ecuson, s-a îndreptat către Maria și Mihnea. S-a prezentat, apoi le-a povestit cât de importante sunt informațiile despre parchet, felul în care acesta este montat, și le-a cerut detalii despre proiectul în curs de desfășurare.

Maria a izbucnit în lacrimi, pradă oboselii și schimbărilor hormonale din timpul sarcinii, și i-a spus doamnei Georgiana că Mihnea refuză să schimbe parchetul din camera bebelușului care va veni pe lume, că vrea să păstreze un parchet fără personalitate și ea nu poate accepta una ca asta. Mihnea asculta tăcut și nu-i venea să creadă ce auzea. Știa că făcuse greșeala de a-i spune că este mai bine să păstreze vechiul parchet, dar nu credea că o singură propoziție va naște atâta dramă.

“Putem alege orice parchet vrea ea!” s-a auzit glasul timid al lui Mihnea. Doamna Georgiana trecuse prin multe situații și știa cum să gestioneze conflictele cuplurilor care veneau să cumpere parchet. I-a întrebat în ce fel de cameră doresc să-l monteze, cum este poziționată acea cameră în raport cu structura blocului, dacă aerul din cameră este uscat sau umed. Le-a explicat apoi, că există mai multe tipuri de parchet și s-a îndreptat alături de ei către standul cu mostre. Totul trebuia analizat cu atenție, începând de la calitate, culoare, rezistență, durabilitate.

Aveau de ales între:

  • Parchet din lemn masiv: esențe autohtone și exotice.
  • Parchet stratificat (de asemenea parchet din lemn). 
  • Parchet pentru încălzire în pardoseală (parchet dublu stratificat și triplustratificat) 
  • Parchet din lemn de lux (modele cu design, parchet Chevron). 

Doamna Georgiana le-a mai spus și pentru ce sunt potrivite fiecare, iar Maria a zis în grabă: “Vreau încălzire prin pardoseală! Copilul meu nu va merge pe ceva rece. Piciorușele lui mici și gingașe nu trebuie să fie reci!”. “Dar, Maria, trebuie să dăm toată casa peste cap și să montăm încălzirea prin pardoseală!”. Alma Parchet nu oferea montajul instalației de încălzire, însă oferea montajul parchetului ales.

Cu straturi duble sau triple?

La fel ca un tort, deoarece Maria avea o pasiune pentru prepararea dulciurilor, parchetul era parchet dublu stratificat și parchet triplustratificat. Astfel că parchetul dublu stratificat avea două straturi de lemn suprapuse, bine lipite între ele, iar cel triplustratificat avea trei straturi de lemn lipite între ele. Maria ar fi ales un tort cu trei blaturi suprapuse, chiar și cu trei tipuri de cremă diferite, însă nu înțelegea care era diferența la parchet. De ce trei și de ce nu două straturi?

Ca o mamă bună, doamna Georgiana, i-a explicat că parchetul dublu stratificat avea un indice de transfer termic mai bun, iar parchetul triplu stratificat era mai stabil dimensional, și că ambele se pretau pentru orice fel de trafic. Acest tip de parchet, care era potrivit pentru căldura prin pardoseală, avea o durată de viață de până la 50 de ani. Aspectul lui putea fi reîmprospătat prin refinisarea suprafeței și nu afecta parchetul sau instalația de încălzire.

Parchet cu suflet de la Alma

Parchet cu suflet

După ce a ales nuanța parchetului, Maria l-a sărutat pe Mihnea pe obraz în semn de mulțumire. Știa că depășise limita, însă uneori avea niște stări și emoții pe care nu le putea controla. L-a luat de mână și au pornit spre casă. Au luat cina în camera nemobilată. Era ultima seară în care mai puteau lua cina acolo. Mihnea găsise deja o echipă care să vină să monteze instalația de încălzire, iar specialiștii de la Alma Parchet se ocupau ulterior de montarea parchetului dublu stratificat.

A doua zi, a dus-o pe Maria la părinții ei și el a rămas să supravegheze lucrările. A văzut cum au fost montate țevile pentru încălzirea în pardoseală, cum s-a aplicat șapa și cum s-au finisat toate detaliile. S-a uitat cu atenție ca șapa să fie la nivel. Nici nu voia să-și închipuie ce ar fi zis Maria dacă ceva era pus greșit. Deja avea un coșmar cu ochii deschiși.

După ce sistemul de încălzire a fost montat, a venit rândul specialiștilor în lemn, de la Alma Parchet. Parchetul dublu stratificat a fost montat ca la carte, iar Mihnea a respirat ușurat. Știa că au fost folosite cele mai bune materiale, că adezivul era cel potrivit, că parchetul este lipit corect, și că va rezista cel puțin 50 de ani, așa cum le-a spus doamna Georgiana. Maria alesese un parchet așa cum era ea: cu personalitate puternică.

O casă, un copil și un pom

Maria era în culmea fericirii. Totul era aranjat, camera puiului de om era gata. Mai avea doar de aranjat tăblița de lemn pe care o primise la începutul sarcinii. S-a așezat în scaunul balansoar și a început să caute adevărata însemnătate a citatului. Ținând picioarele pe parchetul cald, și-a dat seama că lemnul provine dintr-un copac care-și are rădăcinile adânc înfipte în pământ, la fel cum ea va trebui să-și învețe copilul să fie bine ancorat în viață, să-și cunoască rădăcinile și să fie mândru de ele.

Și-a mutat privirea pe perete și a văzut îngerii pictați. Își dorea ca brațele ei să fie mereu alinare și liniște pentru orice problemă pe care o va întâmpina cel mic. În același timp să-i dea aripi pentru visurile sale, pentru pasiunile și dorințele sale.

O idee aparent banală, o transformare majoră a casei, un parchet dublu stratificat, au făcut-o pe Maria să învețe primii pași pentru a fi mamă, pentru a prinde rădăcini în această casă, dar și aripi pentru a realiza tot ce și-a propus.


Articol scris pentru SuperBlog 2021.

Sursa foto: almaparchet.ro, unsplash.comcolaj realizat cu canva.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>