Fă-ți casa să miroasă a sărbători
Fă-ți casa să miroasă a sărbători

Fă-ți casa să miroasă a sărbători

Cu toții iubim senzația “de acasă”, ne amintim de casa părintească și ne dorim să aducem acea senzație, imediat ce trecem pragul ușii. Să te simți ca acasă în timpul sărbătorilor de iarnă, în cazul în care locuiești peste hotare sau nu mai există acel loc din copilărie, ține de tine să aduci acele accente de confort, de căldură, decor și ornamente festive, să faci ca locuința ta să miroasă ca de sărbători.

Miros de scorțișoară amestecată cu vanilie, miros de brad natural sau coronițe din brad, toate au acel miros care ne aduce aminte că este sărbătoare, un miros specific lunii decembrie. Dacă poți face rost de aceste produse, poți aduce bucuria sărbătorilor la tine acasă. Dar cum poți face acele combinații care să nu deranjeze, care să aibă un miros echilibrat?

Mirosul sărbătorilor

ornamente parfumate

Fiecare dintre noi avem o definiție diferită a ceea ce “miroase bine”. Poate fi aroma unui parfum picant sau o aromă florală, ceva proaspăt sau ceva care miroase a curat. Suntem de acord că sunt mirosuri neplăcute pe care nimeni nu le suportă și care pot duce până la inducerea unui stres psihologic și fiziologic, așa cum spun specialiștii.

Așadar, să facem să miroasă bine în casă ne aduce beneficii și ne redă starea de bine tuturor. Înainte de a combina unele parfumuri, ține cont de curățenia temeinică a casei, verifică dacă nu ai cumva probleme cu igrasia sau mucegaiul, scapă de lucrurile pe care nu le mai folosești și aerisește mai des, inclusiv iarna. În cazul în care încerci să maschezi unele mirosuri, chiar și temporar, nu vei rezolva problema mirosului neplăcut din casă.

Creează ornamente parfumate

Ornament brad natural

Cu toții am auzit de lumânările parfumate și mulți dintre noi le folosim în baie sau în cameră, în diverse felinare pe balcon, în bucătărie sau pentru cine festive. Poți fii creativ și să-ți realizezi propriul ornament parfumat. Crearea de ornamente parfumate de sărbători este ceva obișnuit și face parte din magia sărbătorilor. Este mult mai plăcut să faci ornamente alături de copii sau singur, decât să cumperi.

Poți realiza multe decorațiuni de Crăciun: coronițe, ornamente, decorațiuni pe care să le pui pe ușă sau pe scări. Poți schimba și personaliza propriile ornamente, în funcție de preferințele tale și ale celor dragi. Chiar dacă nu-ți va ieși perfect, te poți uita la creația ta și te vei simți mândru de munca pe care ai depus-o pentru a realiza ceva frumos.

Poți amesteca un aluat simplu, ca de pâine, cu diferite esențe de vanilie, rom, scorțișoară sau altă aromă, cu un lipici alb, obișnuit. Nu vei face un slime, stai liniștit. Întinde-l și folosește formele de biscuiți pentru a realiza figurinele pe care ți le dorești. Fă o gaură în partea de sus, cu un pai, pentru a atașa o sfoară sau o pamblică subțire mai târziu. Le bagi în cuptor și trebuie să le lași până se întăresc.

După ce s-au răcit, adaugă o extra aromă sau chiar lipici cu sclipici și mici steluțe sau ornamente. Sunt non-toxice, prietenoase cu animalele din casă, și le poți folosi pentru a-ți decora porțiuni din casă sau le poți agăța în brad, ca în vremea copilăriei când nu se găseau globuri foarte multe.

Mix de uleiuri esențiale

Adăugarea unui amestec de uleiuri esențiale într-un difuzor aromaterapie cu abur sau unul care are lumânare, poate aduce mirosul și starea de sărbătoare. Amestec din ulei de chiparos, scorțișoară, smirnă, boabe de ienupăr dulce și portocală, și creezi un parfum festiv, de iarnă. Îl poți folosi în difuzor sau într-o sticlă cu pulverizator.

Există și alte moduri de a adăuga uleiuri esențiale în casă: pune câteva picături de ulei esențial în recipientul pentru balsamul de rufe sau pe o minge din lână, cea care împiedică electrizarea și face puloverele mai moi. Ține cont dacă este cineva din familie alergic la unul dintre uleiuri sau testează înainte. De asemenea, poți stropi rufele, prosoapele, lenjeria de pat sau cuverturile. Unele uleiuri ajută și la inducerea somnului, purificarea aerului din încăpere, iar ție îți redă o stare de bine, dar și de miros de sărbători.

Mix de condimente

  • Condimente de sarbatoare
  • Condimente de Craciun

Dacă ești un iubitor al metodei DIY și îți place o abordare mai naturală, îți poți crea propriul mix de condimente. Poți folosi recipiente sau pahare din sticlă, adaugi crenguțe de brad, coji de portocale, pin, scorțișoară sau mere și portocale uscate în prealabil. Nu vrei ca acestea să se strice și să se mucegăiască!

Taie felii de fructe foarte subțiri, așază-le pe o foaie de copt și bagă-le în cuptor la 200 de grade, între 2-4 ore, întorcându-le până se usucă. Când sunt coapte, le poți aranja în boluri decorative, alături de condimente uscate, batoane de scorțișoară, anason stelat sau conuri de brad. Poți folosi fructele coapte și uscate pentru o ghirlandă parfumată, înșirate pe sfoară.

De asemenea, poți folosi un mix din batoane de scorțișoară, anason stelat și portocale pentru ceaiuri sau vin fiert. Vei savura o băutură caldă, iar în casă va mirosi a sărbătoare.

Prăjiturește

  • Prajituri de Craciun 2 1 scaled
  • Prajituri de Craciun 3 1 scaled
  • Prajituri de Craciun 4 1 scaled
  • Prajituri de Craciun 5 1 scaled
  • Prajituri de Craciun 1 1 scaled

Așa cum Bubulina, renumita gospodină, prăjiturea de nu se mai oprea, încearcă să-ți faci timp pentru prăjituri simple sau turtă dulce. Dacă vrei să încerci o rețetă de cozonaci sau babka, caută rețeta favorită. Mirosul de prăjituri este cel mai ușor de reprodus, iar odată cu el vine și starea de sărbătoare, miroase a Crăciun. Chiar și coacerea castanelor și a dovleacului, da se coace dovleac și în decembrie, cu praf de scorțișoară și vin fiert cu mix de condimente poate aduce acel miros specific pe care ți-l dorești.

Coacerea diverselor prăjiturele poate fi o mare bucurie și pentru cei mici care vor adora să facă forme și să se joace cu aluatul. O modalitate de a aduce veselie în casă și să creezi acea stare “de acasă” pentru tine și pentru cei dragi.

Tu cum aduci mirosul sărbătorilor în casă?

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>