Refugiază-te într-o carte!
Refugiază-te într-o carte!

Refugiază-te într-o carte!

Nu mai este pentru nimeni un secret: iubesc cărțile! Primul meu blog a fost dedicat cărților. Dusă cu cartea este un proiect de suflet, un proiect născut din pasiunea pentru citit. Nu-mi amintesc exact vârsta la care a început această pasiune, știu doar că aveam o bibliotecă plină de cărți pentru toate vârstele, iar lectura obligatorie de la școală trebuia bifată.

Când am terminat de citit ce aveam acasă, am început să împrumut de la biblioteca școlii. Găseai cărți actuale, noi, dar și cărți peste care timpul trecuse și care aveau copertele galbene. Mai târziu, banii de alocație erau rezervați pentru cărți. Îmi plăcea senzația de carte nouă, de miros de tipar și de suprafață netedă și catifelată.

Anul trecut, cărțile mele nu au mai avut loc în bibliotecă, așa că le-am depozitat în dressing. Sunt genul de persoană care de Black Friday face o achiziție importantă de cărți, în locul hainelor sau cosmeticelor, așa că a fost o decizie ușoară. Visez la o bibliotecă mare, cât tot peretele, pe care să le așez pe categorii. Cele pentru dezvoltare personală cred că ar ocupa cel mai mult. În pandemie am încercat să citesc mai mult acest gen, în detrimentul romanelor cu final predictibil sau altor genuri literare.

Editura NICULESCU – cărți cu tradiție

  • carti editura niculescu 2
  • carti editura niculescu
  • splendida cetate a celor o mie de sori
  • vanatorii de zmeie 2020 1

Cu o tradiție de aproape 30 de ani, Editura NICULESCU rămâne printre preferatele mele. De la Sângele vikingilor de Brian Frederiksen, Capcana de gheață de Kitty Sewell, la Femei care aleargă cu lupii de Clarissa Pinkola Estés sau Echilibrarea energiei feminine prin eliberarea de trecut de Bernard Chaumeil am trecut de la ficțiune la self help.

Nu aș putea să nu-l amintesc pe Khaled Hosseini din a cărui operă am aflat despre războiul din Afganistan, dar și despre viața femeilor și a copiilor de acolo. Splendida cetate a celor o mie de sori și Vânătorii de zmeie sunt două cărți care trezesc în tine cele mai intense sentimente, iar recenzia lor s-a bucurat de popularitate pe blogul meu de carte.

Oare femeile din Afganistan, din cartea Splendida cetate a celor o mie de sori, ar putea să se elibereze de traumă, de trecut și să-și vindece sufletul cu ajutorul cărții Echilibrarea energiei feminine prin eliberarea de trecut? Este o carte pe care aș recomanda-o tuturor femeilor. De la moștenirea traumelor de generații la negarea durerii sufletești și trupești, femeile trebuie să-și conștientizeze corpul durere și să se vindece.

Bernard Chaumeil ne oferă 39 de căi pentru a ne vindeca. Momentan o citesc cu mare interes și în momentul în care o voi termina, se va bucura de o frumoasă recenzie. Este o carte din categoria dezvoltare personală care schimbă vieți, o carte care te poate ajuta să te vindeci de trecut, de prezent și să te bucuri de prezent, să nu permiți trecutului să se repete și copiii tăi să pășească către un viitor mai bun.

Indiferent de modul în care vor accesa această carte, femeile sunt invitate să-și redescopere identitatea feminină, să fie libere și fericite. Cărțile sunt refugiul nostru atunci când viața devine mult prea tumultoasă.

Cărți tipărite versus audiobook-uri

Editura NICULESCU - cărți cu tradiție

Pentru că m-am lovit de problema depozitării lor, m-am întrebat și care ar fi următorul pas. Am ascultat și cărți audiobook, am împrumutat și un dispozitiv pentru e-book. Cred că este vorba și despre simțul proprietății, despre mentalitatea noastră. Ne-am obișnuit ca fiecare lucru pe care îl cumpărăm să poată fi atins, să fie real. Da, există foarte multe biblioteci virtuale, însă în momentul în care nu mai plătești un abonament, acele cărți se pierd.

Există și cărți pentru copii varianta pe suport CD, însă laptopurile actuale nu mai sunt dotate cu un CD-player sau îți poți cumpăra unul extern. Am avut multe surprize neplăcute cu CD-urile și DVD-urile, așa că prefer această variantă doar pentru cărțile fetiței, deoarece au și diferite joculețe la sfârșit sau planșe de colorat.

În schimb, copiii sunt atrași de vocile personajelor, iar audiobook-urile pot fi ascultate înainte de culcare. Pentru serile în care ești mult prea obosit și nu vrei să treci peste povestea dinainte de culcare, poți apela la audiobook. Autorii cărților pentru copii au o voce caldă, care se schimbă în funcție de personaje, iar copilul tău va fi ghidat spre tărâmul lui Moș Ene mult mai repede.

Audiobook-urile sunt potrivite pentru cei care își doresc ca în mijloacele de transport să aibă mâinile libere sau în momentul în care aleargă în parc sau merg la sală. Astfel, poți asculta o carte oriunde te-ai afla, fără a o avea fizic. Am încercat și această variantă. Mă gândeam că pot face mai multe recenzii de carte și le pot aduce cititorilor mei impresii despre cărțile citite mult mai repede. A fost de scurtă durată această opțiune, deoarece am revenit la prima mea dragoste: cărțile tipărite.

Cărți tipărite versus e-book-uri

ebook scaled

Înainte de a investi într-un e-reader am împrumutat unul. Poți citi un e-book pe telefon, tabletă sau laptop, însă am vrut să încerc și o altă experiență de citire. Acesta este mult mai compact decât o carte și este dotat și cu o lumină specială care nu obosește ochii. Am făcut câteva nopți albe în compania e-book-urilor, deoarece poți citi și pe întuneric.

Atâta timp cât te ține bateria, poți citit cât vrei. Poate că un alt inconvenient al acestor tipuri de cărți și device-uri este că te condiționează de ceva. Trebuie să fie citite/ascultate pe un device care este încărcat constant cu energie electrică. Pentru o carte tipărită ai nevoie doar de lumină pentru a citi.

A fost o perioadă în care m-am gândit la tăierea copacilor, însă reciclez selectiv și astfel nu mă simt vinovată. Cărțile tipărite sunt ca un cadou pe care îl poți răsfoi ori de câte ori vrei și rămâne alături de tine toată viața. Poți păstra și dedicațiile unor autori sau autograful lor, dar poți lăsa și o amintire pentru cineva drag atunci când îi dăruiești o carte.

Am cărți din copilărie care poartă semnătura tatălui meu care nu mai este printre noi. Acestea poartă amprenta scrisului său și, la fel ca și opera respectivă, va dăinui pentru mult timp. Oamenii din trecut, tot dintr-un simț al proprietății, obișnuiau să-și semneze cărțile. Bineînțeles, se găseau și persoane care să nu le mai înapoieze, așa că semnătura era o dovadă de necontestat.

Oamenii zilelor noastre își permit să-și cumpere cărți, dar nu mai au timp de citit sau sunt copleșiți de modalitățile în care își pot petrece timpul liber și aleg varianta cea mai “relaxantă” în defavoarea cărților.

Care este viitorul cărților?

Cred că fiecare generație poate opta pentru orice variantă, atâta timp cât are pasiunea pentru citit. Poate că eu fac parte din generația veche și sunt nostalgică, însă fetița mea, care a luat contactul cu lumea virtuală și folosește de la o vârstă fragedă device-urile, va opta pentru un audiobook sau e-book.

Mă gândesc oare cum le va arăta copiilor biblioteca ei? Le va prezenta o bibliotecă virtuală cu o listă de cărți? Pot cărțile virtuale să trezească aceleași sentimente ca și cele tipărite? Partea senzorială mi se pare greu de reprodus, dar, în același timp, mă gândesc și la momentul în care trebuie să mergi într-un concediu și vrei să iei mai multe cărți de citit. Trebuie să renunți la haine sau la cărți?

De cele mai multe ori, cărțile mele au mai multe poze decât mine în concediu, dar și cele mai multe reacții. Aș putea să pun doar o poză cu o copertă, fără a mai fi însoțită de peisaj? Să-i las pe cititorii mei să descopere povestea din spate? Nu știu. Momentan, majoritatea reacțiilor sunt pentru cărțile fizice.

Îmi amintesc că acum doi ani eram în concediu la mare și citeam o carte foarte interesantă. Ascultam și muzică ambientală în căști pentru a acoperi zgomotele de fundal, aveam și ochelari și pălărie de soare. Am căutat o poziție confortabilă pentru citit, însă m-am bronzat foarte intens pe acea parte. A fost amuzant, dar atunci m-am gândit serios la un audiobook.

Există o carte pentru fiecare cititor, dar există și numeroase opțiuni de a citi o carte. Indiferent de metoda aleasă, citește o carte de la Editura NICULESCU!


Sursa foto: niculescu.ro, unsplash.com, shutterstock.com, arhivă personală.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

One comment

  1. Pingback: Proba 15. Editura NICULESCU – Cartea tipărită vs audiobook/e-book

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>