Cuprins
Ramadanul în calendarul islamic reprezintă a noua lună și este perioada de post obligatoriu pentru musulmani. Este diferit de postul creștinilor, deoarece musulmanii trebuie să se abțină de la apă și mâncare, dar și relații intime până la apusul soarelui. Ca și postul creștin trebuie întărit de fapte bune, milostenie și abținerea de la răutate, dar și rugăciune și citirea cărților sfinte.
Considerată ca fiind luna sfântă a anului, Luna Ramadanului amintește de luna în care Coranul a fost revelat profetului Mohamed. Dacă creștinii prin postul vegetal își amintesc de condiția strămoșilor Adam și Eva în Rai și de puritatea lor sufletească, musulmanii își amintesc și de săracii care caută mâncare toată ziua și se strâng cu agoniseala lor către asfințit alături de familia lor.
Cine ține postul Ramadanului
Considerat un gest solemn de respect și pocăință, postul trebuie ținut de tineri și de vârstnici. De la vârsta de 7-10 ani un copil musulman poate ține post, la fel ca și în religia creștină. La început, aceștia țin o jumătate de zi de post total pentru mai multe zile, apoi o zi, până reușesc să se obișnuiască cu tot postul.. Exceptate de la postul Ramadanului sunt persoanele cu afecțiuni mintale sau fizice, bolnavii, cei care depun munci fizice grele, cei care se află în război sau în călătorie. De asemenea, femeile care se află la menstruație, lăuzele sau femeile care alăptează.
Postiți zile numărate. Acel dintre voi, care este bolnav ori plecat în călătorie, va posti apoi un număr întocmai de zile. Acel, care poate posti, însă nu o face, trebuie, ca răscumpărare, să hrănească un sărman. Acel, care face bine de la sine, va avea parte de bine, iar voi, de postiți, aveți parte de bine. O, dacă ați ști!
Coran, sura 2- Vaca: 184
Musulmanii consideră că în această lună sfântă, diavolul sau sheitan, cum este numit, este închis de către Dumnezeu. Creștinii consideră că în timpul postului diavolul îi ispitește mai mult, și tocmai de aceea rezistența le încununează gestul de pocăință. Postul nu trebuie văzut ca un simplu ritual, deoarece nu se vor primi beneficiile mult așteptate.
Apropierea de comunitate
Deoarece credința este cea care ne apropie unii de alții, indiferent de entitatea în care credem, postind alături de comunitatea din care faci parte, mergând la rugăciune sau chiar rugându-te acasă cu familia ta, te întărește ca om, ca familie și comunitate. Vizitele după căderea serii însemnau bucurie și veselie într-o familie. Rudele fac schimb zilnic sau săptămânal de oaspeți. Se obișnuiește ca cei în vârstă să primească tinerii căsătoriți, iar de Sărbătoarea Eid al-Fitr, cei bătrâni să le întoarcă vizita.
Postul înseamnă apropierea de Dumnezeu, renunțarea la păcate și la gânduri rele, iar musulmanii respectă aceleași concepte ca și creștinii.
Sărbătoare cu data schimbătoare
Ca și Sărbătoarea Paștelui, Ramadanul nu are dată fixă și este stabilit atunci când luna nouă este văzută la sfârșitul lunii a opta, numită Shaaban. Postul Ramadanului se sfârșește prin apariția unei noi luni, atunci când se sărbătorește timp de 3 zile încheierea postului prin sărbătoarea Eid al-Fitr.
Cea mai importantă zi din Postul Ramadanului este a 27-a noapte, numită și Noaptea destinului, Laylat al-Qadri, noaptea în care profetului Mohamed i-a fost revelat Coranul. Este noaptea petrecută în moschei de către credincioși musulmani, prin rugăciune și citirea Coranului. Considerată o noapte sfântă, ale cărei rugăciuni invocate sunt mult mai puternice decât cele rostite până atunci, musulmanii petrec o parte din noapte sau chiar toată noaptea în rugăciune.
Milostenia in perioada postului
Ca și în religia creștină, perioada postului este întărită și de milostenie, și fapte bune. Cei care nu pot ține post, așa cum am văzut într-un verset mai sus, trebuie să facă milostenie și să hrănească săracii. Fie că o fac personal sau prin intermediul unei asociații care se ocupă de distribuirea mâncării pentru săraci, acest lucru arată renunțarea la cele lumești și preocuparea pentru viața de apoi, pentru Jenna (Rai).
Asociația Cultural Umanitară D. U. A
Deoarece am mulți prieteni musulmani, mi-a plăcut mereu să cercetez islamul din surse sigure. Ne iubim și ne apreciem indiferent de religia noastră. De asemenea, pe dusacucartea.ro am foarte multe cărți despre islam. Mare mi-a fost mirarea când am cumpărat un Coran, și de fiecare dată când le spuneam prietenilor mei ce citesc, îmi spuneau că ce scrie acolo instigă la ură și mai bine nu-l mai citesc. Nu l-am citit până la final, deoarece mi se părea că divaghează prea mult de la realitate.
Acum doi ani, când am fost în Turcia, am vizitat o moschee, și pentru că am fost singura persoană care a mers să se roage, consider că Dumnezeu este oriunde, mi-a dăruit un mic Coran de buzunar în limba română. Am citit mai mult de jumătate din el, însă scrisul este mult prea mic și îmi obosesc repede ochii.
Am descoperit Asociația Cultural Umanitară D.U.A de la care poți solicitata gratuit o carte. Au cărți diverse despre cunoașterea islamului, însă eu mi-am comandat un Coran cu scris mai mare. În schimb, pentru că este perioada Ramadanului, și această asociație se ocupă cu hrănirea săracilor sau a celor în nevoi, poți dona fie o sumă modică sau după puterea bugetului tău.
Pentru că îmbrățișez și practicile spirituale tibetane, am înțeles că atunci când faci bine, milostenie, primești karmă bună. Ideal ar fi să te implici chiar tu în voluntariat sau distribuirea donațiilor, dar având în vedere condițiile actuale, putem dona către aceste asociații umanitare, care cu siguranță vor aprecia gestul nostru.
Ramadan Kareem sau Ramadan Mubarack
Odată cu începerea postului, m-am lovit de două fraze pe care mi le-a explicat un prieten musulman.
Kareem – Dumnezeu să-ți dea multă bunătate și Mubarak – Dumnezeu să-ți dea multă credință în suflet. Nu știu dacă este traducerea cea mai potrivită, pentru că adaptată din arabă în engleza și din engleză în română, s-ar putea să-și piardă din originalitate. Indiferent cum vreți să le faceți urarea, se vor bucura de gestul vostru.