Podcastul Tehnocultura – în pas cu tehnologia
Podcastul Tehnocultura – în pas cu tehnologia

Podcastul Tehnocultura – în pas cu tehnologia

În ultimii ani am ascultat o mulțime de podcasturi. Pandemia ne-a deschis apetitul pentru podcasturi culturale, podcasturi despre sănătate, despre dezvoltare personală și spirituală, despre hobby-urile noastre sau pentru podcasturi despre tehnologie. Recunosc că sunt foarte curioasă, îmi place să învăț lucruri noi și uneori ascult un podcast în locul unei cărți. Consider că nu-mi trișez iubirea pentru cărți, însă găsesc informații utile despre tehnologie, lucruri pe care nu știu dacă le-aș înțelege dintr-o carte sau ar trebui să caut un video cu explicații suplimentare.

Ce este un podcast?

Podcast

Podcastul este un fel de înregistrare radio în era streaming-ului. Definiția unui podcast poate fi formulată astfel: Podcastul este un fișier audio digital pe care îl poți descărca sau asculta pe internet. Dar cum a luat acesta ființă? În 2004, Adam Curry (prezentator de la MTV) și Dave Winer (dezvoltator de software) au conceput iPodder, un program care le permitea utilizatorilor să descarce emisiuni radio de pe internet pe iPod-ul lor. Practic, numele de podcast vine de la “iPod” și “broadcasts” (emisiuni).

Astăzi, podcasturile sunt o formă extrem de populară de divertisment audio și au progresat dincolo de a fi emisiuni radio descărcabile. Fiecare podcast este o emisiune creată și înregistrată de o gazdă, iar apoi publicată online, episod cu episod, iar abonații pot descărca și asculta fiecare episod atunci când este lansat, dar și mai târziu, pentru că acest conținut nu dispare.

Spre deosebire de metodele tradiționale care produc un conținut, de exemplu emisiunile TV și radio, podcasturile sunt o modalitate accesibilă pentru creatorii de conținut de a intra în contact cu publicul. În prezent, acestea nu sunt reglementate, ceea ce înseamnă că nu ai nevoie de o licență de difuzare pentru a publica conținutul unui podcast. Dacă ai un microfon, un software de înregistrare, dar și un abonament pe o platformă de găzduire de streaming, atunci îți poți și tu crea propriul podcast. Bine, asta la un nivel de începător. Un microfon performant și un soft bun necesită un buget generos.

Poți monetiza și acest tip de conținut pentru un venit suplimentar, datorită sponsorizărilor, marketingului afiliat, sau sub forma abonamentelor pentru conținutul plătit.

Podcastul Tehnocultura – pentru pasionații de cunoaștere

cropped cropped cropped cropped cropped cropped tehnocultura podcast logo 3000 scaled 1

De când eram mică, părinții îmi spuneau că trebuie să citesc variat, pentru a acumula cât mai multe cunoștințe generale, acel “bagaj de cunoștinte”. Vremurile s-au schimbat, iar eu îi pot recomanda fetiței mele de 11 ani să asculte și podcasturi cum este cel de la Tehnocultura. Este un podcast recomandat iubitorilor de tehnologie, indiferent de vârstă, dar și împătimiților de tehnologie.

Deși vocea puternică a lui Manuel Cheța deschide podcastul, introducându-te serios în subiectul zilei, Vlad Bănică este ca omul de radio care îți dă impresia că orice tehnologie poate fi înțeleasă și de un copil de 5 ani. Trăim în era tehnologiei, folosim tehnologia în toate activitățile noastre, iar dacă în trecut bărbații erau cei tehnici, acum și femeile s-au adaptat la tehnologia de ultimă generație.

Dacă și ție ți s-a întâmplat să ai frustrări legate de opțiunile telefoanelor, probleme cu o consolă sau chiar cu mașina, sau lucruri pe care le folosești zilnic, atunci cu siguranță vei găsi măcar un subiect de interes în acest podcast.

Podcastul s-a născut din pasiunea lor pentru tehnologie în general și din dorința de a urmări, pas cu pas, cum tehnologia ne afectează viața și cum experiențele noastre afectează modul în care tehnologia se transformă în timp.

În podcast sunt prezentate și aspecte istorice ori științifice ale anumitor tehnologii, iar Vlad și Manuel discută pe larg pe subiectele lor îndrăgite, uneori chiar în contradictoriu, întocmai ca discuțiile pe care le ai cu prietenii când ieși în oraș.

De ce să asculți Podcastul Tehnocultura?

podcast

Prima dată când l-am ascultat, m-am confruntat cu o problemă: calculatorul funcționa prea încet. Având în vedere că am un abonament YouTube și nu sunt întreruptă de reclame, îmi place să ascult acolo atât muzică, cât și podcasturi. Subiectul podcastului era despre “Calculatoare încete“, însă erau abordate și alte subiecte ca malware pe iPhone și prize deștepte. Recunosc, am un Samsung și nu mă interesează iPhone, așa că aș fi preferat ca podcastul să aibă în descriere un timing pentru a asculta exact subiectul meu de interes, însă am aflat și care era problema PC-ului meu, dar și sfaturi utile. Pentru cei care doriți sursele din care băieții își iau informațiile, aveți în show notes trimitere către ele.

Așa am învățat că praful încetinește procesorul prin așa numitul blocaj termic, iar soțul meu s-a conformat și a deschis carcasa. Da, faptul că ștergem unitatea pe dinafară, nu înseamnă că praful nu mai pătrunde și în interior. O altă problemă ar fi update-ul pentru programele pe care le folosești.

Îmi amintesc că acum câțiva ani am oprit aceste updates pentru laptopul de serviciu. Mi se părea că merge greu și cineva mi-a recomandat acest lucru. Doar că aveam un “IT-ist profesionist” care nu a fost impresionat de explicațiile mele și le-a pornit. Atunci am întâmpinat o altă problemă: nu mă mai puteam conecta la Wi-Fi. Laptopul meu era așa vechi, încât nu avea un buton Wi-Fi, iar update-ul blocase ceva. Am avut noroc cu un prieten care s-a încumetat să verifice setările la BIOS și astfel am reușit să scap de cablul pentru conexiunea la internet.

Restul explicațiilor te las pe tine să le afli, poate nu ești interesat de problemele PC-ului meu, iar în playlistul Podcastului Tehnocultura poți accesa subiectele de interes pentru tine. Am vrut doar să vezi ce fel de subiecte sunt abordate în acest podcast.

Sfaturi pentru vremuri de criză

Manuel Cheța&Vlad Bănică

Un alt podcast care mi-a atras atenția a fost “Un Arc pe cerul plăcilor video”. V-am spus că problemele PC-ului m-au făcut să mă informez mai mult. Mi s-a parut interesat pentru că era mai scurt decat celelalte episoade. Nu știu cum sunteți voi, însă mie îmi place când caut rezolvarea unei probleme sau un răspuns, să-l găsesc undeva clar și concis. Dacă ar fi să le dau băieților un sfat, ar fi să scurteze durata episoadelor. Știu că există diferite programe pentru a măsura audiența și interesul pentru un podcast. Astfel poți afla cât de mult au stat utilizatorii la tine pe canal sau în clip, sau cât de repede au ieșit.

Mă gândesc că un podcast scurt, de 30-40 minute, ar fi ușor de ascultat și în timp ce merg la serviciu și nu ar trebui să-l întrerup, iar când îl reiau să-mi reamintesc ce am aflat până atunci. Din păcate la serviciu nu pot asculta un podcast, deoarece munca mea presupune atenție la detalii și prefer să ascult o muzică de background sau ceva instrumental, fără cuvinte.

Discuțiile între băieți sunt la fel de interesante ca și cele între fete, așa că autorii podcastului chiar au o chimie și pare o discuție săptămânală între prieteni. Am auzit și termeni care nu-mi sunau familiar, însă a venit și explicația asupra lor. De asemenea, am aflat ce fel de tipuri de radio sunt bune în cazul unor situații de urgență sau ce baterii îți poți cumpăra dacă se va întrerupe curentul pentru o perioadă mai mare.

Având în vedere că este un podcast adresat și femeilor, mi-ar plăcea să găsesc subiecte legate despre tehnologia beauty. Să ne spună băieții cât este marketing și cât este tehnică și știință despre: aparatura de epilare definitivă, cum ionii din uscătorul de păr ne protejează părul și-l fac mai mătăsos, dar și ce tehnologie se regăsește în aparatele de remodelare corporală și dacă utilizarea lor pe termen lung ar fi dăunătoare.

Da, sunt o Lady in Black, Dusă cu cartea și pasiunile mele sunt legate de cititul cărților și de aplicarea tehnicilor de beauty pentru antiaging.

Podcast Lady in Black

Podcast Lady in black

Participarea mea la SuperBlog a făcut posibilă și interacțiunea cu mai mulți bloggeri, vloggeri sau antreprenori. Mi-am imaginat de multe ori cum ar arăta un podcast și cum un guest-post poate să îmbrace forma unui podcast. Pe lângă cele necesare unui podcast, enumerate mai sus, îmi lipsește și curajul. Deși am fost aproape șase ani profesoară și am vorbit în fața a mii de copii, am totuși un trac de a vorbi în public.

De fapt, cu toții avem frica de penibil, de a ne face de râs. M-am gândit să fac un astfel de podcast pe viitor pentru blogul meu de carte. Îmi dau seama că un monolog despre recenziile cărților citite nu ar fi la fel de interesant ca un podcast, iar un dialog cu un autor ar fi mult mai atractiv. Trebuie să fie și un subiect de interes pentru public și domeniul în care activezi, să ai cunoștințe solide despre ceea ce vorbești.

Ar fi un podcast scurt, de 30 de minute. Am studiat cât poți ține focusat un public asupra prezentării tale, iar copiii sunt cel mai bun indicator. Când s-au plictisit încep și se foiesc, își caută ceva de făcut. Adulții se apucă și ei de făcut alte chestii, deși te asigură că te ascultă. Dacă nu poți controla acest lucru atunci când ești față în față cu ei, atunci cum ai putea controla când doar te ascultă?

Până când mă voi apuca de realizat podcasturi, vă recomand să ascultați un podcast tehnic și cultural, Tehnocultura, prezentat de Manuel Cheța și Vlad Bănică! Dacă în urma articolului meu ai ascultat un episod din acest podcast, te rog să-mi lași în comentarii părerea ta despre el!


Sursa foto: tehnocultura.com, Canva.

Articol scris pentru SuperBlog 2022

3 Comments

  1. Pingback: Proba 7. Podcast la puterea Tehnocultura

  2. Mersi de articol. Ideea de a avea capitole la podcast este chiar bună, nu tocmai ușor de aplicat la partea audio. Pe YouTube ei au o metodă prin care se pot face așa capitole și voi aplica regulile lor, dar pentru partea strictă de audio este o altă poveste. Legat de frica de a vorbi în public trebuie să îți fac o dezvăluire: când înregistrezi podcastul ești doar tu și microfonul și calculatorul. Uneori, când partenera mea este în zonă, am scăpări în podcast, așa că toată lumea se teme oarecum să vorbească cu un public live, dar la podcast este cu totul altfel: ești tu cu microfonul. Merge și un podcast monolog, sunt destui care fac asta, Dan Carlin fiind unul dintre exemplele cele mai bine cunoscute. Succes 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>