ABC-ul liberalizării de la E.ON
ABC-ul liberalizării de la E.ON

ABC-ul liberalizării de la E.ON

Tu știai de ABC-ul liberalizării, de la E.ON? La un moment dat, adică la începutul anului, toți am primit în plic sau prin email o informare de la furnizorul nostru de energie electrică prin care eram informați că anul acesta, din ianuarie 2021, pentru energia electrică, va însemna liberalizarea pieței de energie electrică.

Cum funcționează piața energiei

liberalizarea pieței de energie

Energia electrică produsă este transportată de la locul de producere către consumatori prin rețelele electrice de transport si prin rețelele electrice de distribuție ale companiilor de distribuție. Energia electrică este cumpărată de la producători, de la un alt furnizor sau din import și este vândută consumatorilor de către furnizorii de energie electrică.

Activitatea de furnizare/vânzare a energiei electrice include o serie de servicii precum citire, facturare, încasare, intermediere relație client-operator de rețea, încheiere contract de furnizare și derulare contract conform prevederilor legale, investigare și soluționare în termen a sesizărilor și reclamațiilor primite de la clienți, informarea acestora în cazul unor modificări ale cadrului legislativ aplicabil, consultanță ș.a.m.d.

În procesul de liberalizarea pieței de energie electrică au apărut furnizorii de energie electrică și două segmente mari ale pieței: piața angro, în cadrul căreia aceste societăți achiziționează energie electrică și piața cu amănuntul ce permite acestor societăți să revândă consumatorilor energia, folosind serviciile operatorilor de rețea.

Ce înseamnă piața liberă?

În piața liberă a energiei putem să intervenim și noi consumatorii prin alegerea ofertelor de energie care se potrivesc cel mai bine exigențelor și profilului nostru de consum. Acest lucru are un scop: scăderea prețului de furnizare a energiei și oferirea unor servicii mai bune consumatorilor, îmbunătățirea raportului preț/calitate servicii. Schimbarea furnizorului de energie electrică nu implică și schimbarea calității și continuității alimentării cu energie electrică.

Ce înseamnă liberalizarea pieței de energie?

Ce înseamnă acest lucru? Prețurile pentru furnizarea de energie electrică și de gaze naturale pentru clienții casnici nu mai sunt stabilite de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci se formează liber, pe baza cererii și a ofertei. Astfel că, fiecare furnizor de energie electrică sau de gaze naturale poate să-și stabilească propriul preț. La E.ON acest proces a început de câțiva ani și au aderat deja cei mai mulți dintre clienții lor.

Liberalizarea pieței de energie pentru consumatori

Liberalizarea pieței de energie pentru consumatori

Dacă ținem minte bine, prin 2003 liberalizarea pieței de comunicații în Romania a adus multiple beneficii pentru consumatori, asta însemnând oferte mai bune la abonamente și servicii mai bune.

La fel înseamnă și liberalizarea pieței de energie pentru consumatori. Liberalizarea pieței de energie electrică, cât și liberalizarea pieței de gaze naturale înseamnă prețuri și servicii mai bune pentru noi ca și consumatori. Putem alege cel mai bun preț care ni se potrivește, putem alege să avem același furnizor sau furnizori diferiți pentru energie electrică și pentru gaze naturale, totul conform nevoilor noastre de consum.

Ce trebuie să faci?

Liberalizarea pieței de energie pentru consumatori

Pentru a decide ce acțiuni să iei în perioada următoare, îți recomand ca prim pas să verifici dacă ai un contract de energie electrică încheiat în piața liberă sau în piața reglementată. Această informație de obicei apare pe factura fiecăruia.

  • Dacă ești client în serviciul universal E.ON, poți păstra această ofertă sau poți alege una din ofertele recomandate și să închei un contract nou.
  • Dacă ești client pe piața liberă, nu ai de făcut nimic. Te bucuri în continuare de aceleași condiții și de avantajele produsului tău de energie sau poți alege un nou produs, potrivit nevoilor tale de consum.
  • Dacă ești client la alt furnizor, este cel mai bun moment să devii client E.ON. Ai libertatea de a alege dintre recomandările E.ON și să contractezi cel mai potrivit produs potrivit nevoilor tale de consum. Schimbarea furnizorului este gratuită și nu implică modificări ale instalației, ale contorului sau alte investiții tehnice la tine acasă.

Pentru a încheia un contract nou de energie electrică sau de gaze naturale ai nevoie de copia actului de identitate, ultima factură de energie electrică/gaze naturale și, după caz, de copia actului de proprietate. Și totul se poate face online, așa cum a făcut și soțul meu la începutul anului. Totul din confortul casei tale! Trimiți contractul ales semnat împreună cu documentele solicitate pe email și nu trebuie să mergi la nicio sucursală pentru acest lucru.

ABC-ul liberalizării de la E.ON

Potrivit unui studiu realizat de Reveal, la începutul anului, 20% dintre români nu știau ce presupune liberalizarea pieței de energie electrică, 44% dintre români nu au înțeles prea bine care sunt schimbările aduse de liberalizarea pieței de energie electrică, 11% au spus că nu au înțeles nimic și doar 4% au răspuns că totul este clar pentru ei.

ABC-ul liberalizării de la E.ON este genial pentru că informațiile ajung într-o formă cât mai simplă și clară la fiecare consumator. Astfel poți afla orice informație cu privire la liberalizare, informații pe care posibil să nu le știi.

A de la ANRE si M de la Myline

La inițiativa E.ON am fost invitată să spun care este informația despre liberalizare corespunzătoare literei prenumelui meu, conform informațiilor din ABC-ul liberalizării de la E.ON.

ABC-ul liberalizării de la E.ON (1)

ANRE sau Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei elaborează reglementările necesare funcționării pieței de energie. ANRE nu mai stabilește prețul de furnizare al electricității și al gazelor naturale, dar stabilește în continuare anumite componente din prețul final, pe care îl plătești la factură.


ABC-ul liberalizării de la E.ON (1)

Myline. E.ON Myline. Este un fel de agent 007, la dispoziția ta oricând ai nevoie, de oriunde, gratuit și în siguranță.

În Myline actualizezi date de contact, transmiți indexul autocitit, modifici cantitățile facturate din convenția de consum, plătești factura. Știi când trebuie să efectuezi verificarea/revizia la instalația de gaz. Ah, da. Și tot aici te surprindem cu recompense și promoții.

Informația despre liberalizare corespunzătoare literei prenumelui tău

Te invit și pe tine să răspunzi în comentarii care este informația despre liberalizare corespunzătoare literei prenumelui tău.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>