Îngrijirea buzelor
Îngrijirea buzelor

Îngrijirea buzelor

Indiferent de anotimp și mai ales iarna, îngrijirea buzelor trebuie să fie o prioritate. Buzele au nevoie de o hidratare optimă, pentru a preveni uscarea lor. Mai ales acum, când purtăm mască, acestea sunt expuse mai mult frecării, dar și umezelii din mască. Pielea buzelor este extrem de subțire, doar 4 straturi de celule, în comparație cu restul pielii corpului care are 16 straturi de celule, de aceea necesită îngrijire specială.

Cauzele uscării buzelor

Buze uscate și crăpate? Cred că-ți sună familiar, însă te întrebi care ar putea fi cauzele care duc la acest disconfort. Pentru că nu au glande sebacee care să producă sebum este foarte greu ca acestea să fie mereu hidratate. Trebuie să faci însă și diferența dintre problemele minore care ar cauza uscarea buzelor și cele care necesită intervenția unui medic specialist.

Temperatura mediului înconjurător

Așa cum aminteam mai sus, temperaturile scăzute din timpul iernii sau temperaturile ridicate din timpul verii, pot influența deshidratarea buzelor, arsurile solare pot duce la crăparea și descuamarea buzelor. Indiferent de anotimp folosește un balsam buze cu SPF care să-ți protejeze buzele.

Prea puține lichide consumate

Hidratarea din interior se vede și la exterior. Sunt mulți doctori care doar la o singură privire observă lipsa consumului suficient de lichide. Chiar dacă nu bei minimul recomandat de apă, încearcă să suplinești cu fructe și legume sau supe. Pielea devine uscată din cauza consumului insuficient de apă și acest lucru se va vedea pe pielea ta și la nivelul buzelor.

Medicamentele

Chiar dacă nu le iei de capul tău, ci doar la recomandarea medicului, unele medicamente pot duce la descuamarea buzelor. Este cunoscut că medicamentele care sunt recomandate împotriva acneei favorizează uscarea buzelor. Ce este de făcut? Nu întrerupe tratamentul, însă îngrijește cu mai multă grijă întreaga față, pentru că și acolo se vor vedea efectele, dar hidratează foarte bine și buzele.

Ticuri

Probabil ai observat acele persoane care au ticul de a-și mușca buzele, de a le umezi cu limba destul de des, sau cele care își duc degetele peste ele. Dacă le observi atent, vei vedea că toate aceste persoane au buzele uscate și crăpate. De unele ticuri nu poți scăpa niciodată, altele au nevoie de ajutor specializat, iar voința este unul din elementele cheie pentru a scăpa de ticuri și obiceiuri “proaste”.

Alimentele

Atunci când suferi de deshidratarea buzelor, ar trebui să ai grijă când consumi anumite băuturi și alimente și să eviți contactul cu ele. Cafeaua în exces nu doar că afectează organele interne, însă duce și la uscarea pielii și a buzelor. Alimentele sărate sau mâncărurile cu un adaos mare de sare duc la uscarea buzelor. Evită, de asemenea, și mâncărurile foarte picante sau sosurile picante, deoarece acestea favorizează pierderea apei din organism.

Probabil îți aduci aminte, sau cel puțin eu da, de zilele din adolescență în care consumam acele semințe sărate și nu mă opream până ce nu terminam toată punga. Bineînțeles, aveam și buzele dar și limba plină de bășici, însă satisfacția era foarte mare. Ai grijă și la citrice! Nu ai vrea ca Vitamina C din ele să-ți pătrundă în buzele crăpate.

Deficitul de vitamine

Atunci când ai deficit de vitamine acest lucru se va vedea la nivelul pielii și al buzelor. Fă-ți analizele și vezi ce carențe ai pentru a putea suplimenta cu vitamine. Deficitul de Vitamina B duce la crăparea buzelor. Folosește și un balsam bogat în vitamine sau măști handmade cu produse din frigiderul tău.

Infecțiile si afecțiunile inflamatorii ale pielii

Infecțiile bacteriene și micozele se manifestă prin uscarea pielii din jurul buzelor și deshidratarea lor. Unele afecțiuni inflamatorii, precum Lichen planus sau unele boli autoimune, declanșează mâncărimi, erupții la nivelul buzelor sau corpului. Nu lăsa ca boala să evolueze și, la primele semne, du-te la un medic specialist pentru diagnostic și tratament. Netratate, acestea provoacă dureri și sângerări ale buzelor.

Îngrijirea buzelor si hidratarea corectă

Pentru problemele minore există remedii naturale, care te vor ajuta să-ți hidratezi buzele și să scapi de cojițele inestetice.

Balsam de buze

balsam de buze la roche posay

Nu știu cum sunteți voi, dar eu am peste 10 balsamuri de buze cu diverse arome și texturi. Mai nou pe piață găsiți și balsam de buze care are un efect ușor de peeling asupra buzelor. Scapi de cojitele inestetice și te bucuri și de un gust bun. Dacă ești adepta tratamentelor naturale, folosește o mască din miere și las-o 10-15 minute să acționeze, și apoi folosește o dischetă pentru a exfolia.

Masca de buze

Este tot un fel de balsam de buze, însă mult mai onctuoasă și mai hrănitoare. Eu o folosesc de fiecare dată când îmi simt buzele mai uscate și am rezultate foarte bune. Momentan am folosit doar masca de buze Laneige Lip Sleeping Mask și mi-a plăcut foarte mult. Dermatologii recomandă folosirea balsamurilor de tip baton, însă cu o igienă corespunzătoare și masca poate fi folosită cu succes.

Nu uita că atât îngrijirea pielii, cât și a buzelor este un ritual de care trebuie să te și bucuri, iar micile “abateri” au rolul lor în acest proces de “skincare”.

Masca de buze din silicon

res 94fc12885118cd469a57c5055eca1a10 1

După sheet mask, masca de buze din silicon este o altă metodă prin care îți poți hidrata rapid buzele. Unele dintre acestea au în ele și pigmenți de colorare, așa că vei avea și o ușoară culoare după folosirea lor. Sunt amuzante și ușor de folosit. Respectă instrucțiunile de pe ambalaj și încearcă să le lași doar timpul estimat.

Ulei de cocos

Din remediile bunicii, unele mereu actuale, se regăsește și uleiul de cocos. Atât pentru pielea uscată a corpului, dar și pentru buze, uleiul de cocos face minuni. Acesta conține o sursă bogată de acizi mono și poli nesaturați care te ajută să exfoliezi celulele moarte și regenerează țesutul de la nivelul buzelor. Ca și în cazul măștii cu miere, lasă-l să acționeze câteva minute și repetă până ce vei scăpa de cojițele inestetice.

Vaselina cosmetică

Vaselina Cosmetica, Vaseline, Original Healing Jelly

Folosită în compoziția diferitelor creme pentru față sau balsamuri de buze, vaselina cosmetică este de mare ajutor atunci când ai buzele uscate. Aplică un strat subțire și las-o să acționeze peste noapte. O poți folosi și pe pielea fină de sub ochi pentru a sigila anumite serumuri sau creme nutritive.

Apa, izvor de hidratare

Hidratează-te atât interior cât și exterior, și consumă multe lichide. Fiecare consumă apă în funcție de greutatea corporală sau recomandările speciale ale medicului. Mie îmi place să consum multe ceaiuri, mai ales iarna, și beau aproape 4l de apă pe zi.

Ascultă-ți corpul și cu siguranță vei lua cele mai bune decizii. Informează-te și alege cumpără produse cosmetice de care să te bucuri și pe care să le folosești cu plăcere.

Tu cum îți hidratezi buzele? Folosești remedii naturiste sau apelezi la creme și balsamuri consacrate?


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>