Dimineți cu savoare de cafea Etolia
Dimineți cu savoare de cafea Etolia

Dimineți cu savoare de cafea Etolia

Citeam într-o carte o comparație foarte frumoasă “Cafeaua e ca iubirea, cu cât ai mai multă răbdare cu ea, cu atât are gust mai bun”. Total adevărat. Nu mi-aș imagina nicio zi fără să beau cafea. Îmi place cafeaua cu lapte, însă am și zile în care o beau simplă, tare, ca să-mi revigoreze simțurile.

Dimineți pline de energie

Mi-am format obiceiul de a mă trezi devreme în timpul săptămânii. În weekend prefer să dorm mai mult, însă fiecare zi a săptămânii lucrătoare începe la 6.00. Am momente în care îmi doresc ca ceasul să nu mai sune, mai ales dacă nu m-am odihnit prea bine. După ce stropii de apă rece îmi ating fața, încep să mă trezesc. Mă întorc în cameră și încep să-mi fac exercițiile pentru problemele de spate. Aceste exerciții mă ajută să-mi dezmorțesc trupul și mă trezesc mult mai repede.

Mens sana in corpore sano spune un alt citat celebru, astfel că rutina mea de dimineața continuă cu o meditație. Meditația de dimineață este bună deoarece mintea este liberă. Este un echilibru la care lucrez și pe care mi l-am impus. Obiceiurile bune se învață prin repetiție.

Următorul pas este cafeaua. Aici este treaba soțului meu. Ador mirosul de cafea proaspăt prăjită și-mi aduc aminte de copilărie, atunci când furam boabe din cutia de cafea a părinților mei. Era crocantă și aromată, la fel ca și cafeaua Etolia. Fiecare cutie deschisă, cafeaua bob cu bob cum o numesc eu, ne umple casa de mireasma ei îmbietoare.

După ce râșnița intră în acțiune, pune cafea măcinată și transformă fiecare picătură de apă într-o cafea neagră și aromată. Prepară două cafele: una simplă, tare pentru el și una cu lapte pentru mine.

Cafeaua Etolia

Cafeaua Etolia se prepară după o rețetă specială. Aceasta este adusă verde în țară și se prăjește local, pentru a se păstra prospețimea mai mult timp, iar noi să ne bucurăm de nivelul maxim de aromă. De aceea mirosul boabelor prăjite reușește să pătrundă în profunzimea cutiei și, de cum desfaci coletul, un miros de cafea proaspăt prăjită te îmbie. Cafea boabe sau cafea măcinată, indiferent ce alegi, vei rămâne plăcut surprins.

Cafeaua pe care o prefer este Indonesia, cu un gust condimentat, lemnos și ușor fructat. La fel ca și un parfum care ne surprinde cu fiecare notă florală sau lemnoasă, această cafea are ca notă finală piper verde. Fiecare sortiment are alte nuanțe, alte note, altă savoare. O cafea de specialitate care te va cuceri de la prima ceașcă.

Cafea Etolia

Așa cum este arta ceaiului, așa este și arta cafelei. Îmi place să beau cafeaua cu lapte dintr-o cană cu pereți dubli. Păstrează cafeaua mai mult timp fierbinte, dar mă bucur vizual și de amestecul de texturi și arome. Am încercat multe espressoare până să găsim unul care să ne satisfacă dorințele, să prepare cea mai buna cafea, iar de aceea nu ne place să o bem în grabă. Să bei cafeaua repede este ca și cum ai citi o carte răsfoind-o în grabă. Cafeaua este ca un moment de plăcere nevinovată. O beau încet și mă bucur de licoarea pe care acea cafea măcinată o lasă să se transforme în ceașca mea.

Mi-ar plăcea să merg într-un magazin de cafea, să mi se prepare cafeaua de către un barista, însă, când ai un job de la 9 la 18, de luni până vineri, de dus copilul la școală, de luat copilul de la activitățile extra, preferi ca soțul să fie propriul tău barista. În weekend mă răsfăț și beau și cea de-a doua cafea, să prind energie pentru ceea ce am de făcut.

Beneficiile consumului de cafea

Cafeaua nu doar că te revigorează, dar are și beneficii pentru sănătate. Este protectoare pentru bolile cardiovasculare, iar în boabele de cafea se găsesc acei compuși care au proprietăți antioxidante și care previn deteriorarea celulelor. De asemenea, întârzie absorbția zahărului din intestin în sânge, îmbunătățește performanța fizică și conține nutrienți importanți.

Există din ce în ce mai multe studii care se axează pe beneficiile cafelei și nu pe riscurile consumului de cafea. De asemenea, reduce riscul de boli neurologice, înlătură riscul de depresie și te face mai fericit. Studii recente au demonstrat rolul cafelei în scăderea riscului de cancer la ficat.

Viața are gust

În fiecare zi avem 24 de ore. Nici mai mult, dar nici mai puțin. Ritmul de viață alert ne face să ne întrebăm la sfârșitul zilei, dacă nu am uitat să marcăm ceva pe lunga noastră listă de obiective. Oare am făcut ceva semnificativ azi? Ceva care să mă ducă mai aproape de îndeplinirea visului meu? Avem prea multe griji și frământări, ziua este mult prea scurtă pentru a cumpăra o cafea proastă, iar marile proiecte încep cu o cafea bună.

5 Comments

  1. Pingback: Proba 7. Ziua bună se cunoaște după cafeaua de dimineață – Kfea.ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>