Cuprins
Sarcina era în săptămâna 25 și Mia aștepta cu nerăbdare să-și țină puiul în brațe. Era primul copil și atât ea, cât și restul familiei erau foarte entuziasmați. Bunicii își făceau planuri cum vor plimba bebelușul prin parc, iar tăticul, Alex, cum îl va învăța să joace fotbal. Momentul când aflaseră că era băiețel a fost unul de mare bucurie. Atunci au început toți să-și facă planuri.
Era o zi obișnuită de marți dimineață, iar Mia se simțea foarte obosită. Îi era mereu sete și oricât de multă apă consuma, avea gura uscată. Deodată a simțit cum vederea i se încețoșează și a găsit repede un scaun să se așeze. Când și-a revenit, speriată, l-a sunat pe soțul ei să-i povestească ce s-a întâmplat. Mersese înainte cu o săptămână la medicul care-i urmărea sarcina și totul era normal.
Teste pentru depistarea diabetului gestațional
Deși aceste simptome sunt des întâlnite în sarcină, multe femei nu le dau importanță. Nu era și cazul Miei care s-a dus direct la camera de gardă. Avea o intuiție foarte bună și își cunoștea foarte bine corpul. Era secretară la o firmă care comercializa echipamente medicale și mergea constant la congrese dedicate industriei farmaceutice și alimentare. Învățase cum să se mențină sănătoasă, să aibă grijă ce mănâncă și să-și păstreze tonusul chiar dacă acum era însărcinată.
Sursa foto: shutterstock.com
Medicul de la camera de gardă s-a uitat peste dosarul acesteia, dosar în care Mia avea grijă să pună toate analizele, și a observat că lipsește una: testul de toleranță orală la glucoză. Mia nu făcuse această analiză pentru că nu avea niciun simptom și toate celelalte analize erau bune. Asistenta i-a adus un pahar cu o băutură cu zahăr, pe care Mia trebuia s-o consume încet, iar după trei analize efectuate în decursul a 2 ore, i s-a confirmat diagnosticul pus de medicul de gardă: diabet gestațional.
Chiar dacă nu avea pe nimeni în familie care să aibă diabet, medicul i-a explicat că hormonii care sunt secretați de placentă blochează acțiunea insulinei secretată de corpul mamei. Insulinorezistența face ca organismul gravidei să folosească foarte greu insulina. În majoritatea cazurilor, după naștere femeia nu mai are aceste probleme. I s-a spus să meargă la un medic diabetolog sau nutriționist care să-i recomande alimente care nu cresc glicemia și să-și procure un aparat pentru monitorizarea ei.
Dieta pentru diabetul gestațional
Mia avea grijă zilnic la ceea ce mânca, însă poftele din timpul sarcinii erau ca un test pentru ea. Încerca să reziste tentațiilor de alimente nesănătoase sau hipercalorice, pentru că ținea la silueta ei și avea în general o dietă sănătoasă. Acum trebuia să renunțe la cât mai mult alimente care ar fi putut crește glicemia.
Medicul nutriționist i-a recomandat să reducă pâinea și produsele de panificație, sau să folosească alimente fără gluten. Să reducă consumul de cartofi și plante leguminoase, lapte și produse lactate, sau fructe cu o concentrație mare de zahăr și compoturi.
De dragul bebelușului Mia ar fi făcut orice, așa că a cerut recomandări pentru a putea urma o dietă fără gluten. Așa a aflat despre super alimentele și produsele ORGRAN.
Sursa foto: nextstep.ro
ORGRAN este un brand alimentar iubit pe plan internațional, care nu a stat deoparte și a răspuns în ultimii 30 de ani situației delicate în care se află persoanele celiace (alergice la gluten) sau cu alte alergii alimentare. Fabrica ORGRAN din Australia este printre puținele din lume certificate 100% fără gluten sau alte urme de alergeni.
Faptul că avea diabet gestațional nu însemna renunțarea la micile plăceri, iar dulciurile vegane erau alternativa sănătoasă la croissantul cu șampanie pe care îl poftea aproape zilnic. A descoperit că biscuiții plăcințele cu mere ORGRAN erau la fel de apetisanți ca și cei nesănătoși pe care îi consuma ca gustare între mese.
Mic dejun sănătos
Era prima zi în care Mia lua un mic dejun sănătos și cerealele fără zahăr cu acai și nucă de cocos ORGRAN împreună cu laptele de cocos păreau să fie plăcerea nevinovată de dimineața. Când îi povestise soțului ei ca va trebui să-și schimbe dieta, acesta se întristase. Mia era o bucătăreasă desăvârșită, iar pastele Bolognese erau specialitatea ei. Credea că va trebui să renunțe la rețeta ei preferată și să mănânce alimente fără gust, însă Mia i-a arătat comanda de produse fără gluten și acolo se regăseau și pastele.
Prânz sănătos
Deja trecuseră două zile și Mia se simțea mult mai bine, iar noua dietă îi plăcea de minune. Se gândea de mult timp să devină vegetariană sau chiar să adopte dieta vegană, însă nu era destul de motivată. Acum motivația venise, la fel și plăcerea ei de a găti sănătos. Pentru că era prânz, voia să facă o salată de paste cu avocado și pesto.
Sursa foto: shutterstock.com
Ingrediente
1 pachet PENNE Quinoa ORGRAN
Pesto:
1 avocado copt
1 pătrunjel proaspăt (frunza plantei), buchet mic
1 busuioc proaspăt, grămadă mică
1 lime, sucul și coaja
1 cățel mic de usturoi
50 de grame migdale, prăjite și tocate
1 lingură oțet de cidru de mere
1 lingură ulei de măsline
sare și piper
150 grame mazăre (conservă, congelată)
După ce pastele au fost fierte conform recomandărilor de pe etichetă, a pregătit și celelalte ingrediente. Mazărea a fiert-o puțin, cât să nu-și piardă culoarea și a pus-o într-un bol cu apă rece și cuburi de gheață. Acest procedeu întrerupe fierberea și mazărea rămâne verde și ușor crocantă, perfectă pentru salata de paste. Se adaugă și pesto peste celelalte ingrediente și cel mai delicios prânz sănătos este gata.
Viață sănătoasă cu ORGRAN la masă!
Sursa foto: nextstep.ro
Ultimele trei luni de sarcină s-au scurs repede, iar pe lângă diabetul gestațional ținut sub observație, Mia a câștigat o viață sănătoasă. Și-a dat seama că restricțiile alimentare din toată această perioadă au fost mult mai ușor de trecut, iar pennele din orez și porumb, fără gluten și alergeni au devenit favoritele ei. Chiar și soțul ei a început să revină la greutatea mult dorită, dându-și seama că “burtica lui de gravid” nu era ceva de lăudat.
Atât femeile însărcinate, cât și persoanele care suferă de alergii alimentare pot consuma produse ORGRAN. Chiar dacă te confrunți cu aceste alergii sau vrei să adopți un stil vegetarian sau vegan, alimentația ta nu trebuie să fie restricționată.
Produsele ORGRAN pot fi consumate și de persoanele care țin Postul Paștelui în această perioadă, deoarece nu conțin lapte, ouă sau carne. Mănânci sănătos și poți ține post fără să-ți fie teamă de acele produse care “pot conține urme de…”.
Orice ingredient dintr-o rețetă tradițională poate fi înlocuit cu unul sănătos, iar tu te bucuri de mâncare, te bucuri de viață.
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2022
Cand eram insarcinata cu Matei am facut testul de diabet gestational dupa ce analizele n-au fost tocmai bune. mi-a fost putin frica. Dar am adoptat o dieta adecvata si a fost totul ok pana la urma. Multe informatii utile, Anita, in articolul tau. Ce bun era acum 7 ani! Acum e numai bun pentru cele care sunt insarcinate.
Multumesc, Miri😘! De aceea voiam sa informez cat mai multe femei, sa preintampine problemele mai grave.
Te imbratisez cu drag!💕