Jeans sau denim
Jeans sau denim

Jeans sau denim

Cu toții îi purtăm, însă nu am stat niciodată să mă gândesc cum au apărut sau cine le-a dat numele. Pe 20 mai s-au împlinit 148 de ani de când Levi Strauss a patentat acest tip de pantaloni folosiți la început de către mineri și fermieri, considerați foarte rezistenți, confecționați dintr-un material confortabil. Astfel, cea mai iubită pereche de pantaloni nu a fost de la început un mare trend, ci oamenii aveau nevoie de ceva “ieftin și bun”.

Denim

Această denumire este atestată în Franța secolului al XVI-lea, unde “stofa de Nîmes“, o țesătură din stofă foarte apreciată, țesută din două fire (unul alb și celălalt colorat) făcea ca denimul să fie un material foarte rezistent.

La început, acești pantaloni din denim albastru au fost vânduți de către Loeb Strauss (schimbându-și numele în 1850 în Levi Strauss), un negustor evreu din Germania care s-a stabilit la New York, oamenilor care căutau materiale ieftine, din care să fie confecționate haine rezistente pentru muncile de la fermă sau din mine. Făcuți inițial din denim albastru și doc de culoare maro, pantalonii au devenit foarte apreciați în rândul imigranților datorită prețului deosebit de convenabil.

Blue jeans

Sintagma provine din „bleu de Gênes”, albastru de Genova, și era o țesătură din lână și bumbac. Aceasta era făcută în Italia și se vindea în portul Genova, marinarilor. În comparație cu denimul care are două fire din culori diferite, jeans conține două fire de aceeași culoare. Cele două materiale aparțin aceleași perioade, deși sunt mulți care pun acest lucru la îndoială, având în vedere că în Franța mai există o altă țesătură numită “nim“, țesătură ce conținea un desen în diagonală.

Cea mai importantă diferență dintre ele este că denimul este țesut dintr-un fir colorat și unul alb, iar jeans din două fire de aceeași culoare.

Rochii de blugi sau rochii denim

Rochie de blugi lunga StarShiners
Rochie de blugi Top Secret albastră midi in cloș
Rochie de blugi scurta StarShiners 1
Rochie de blugi Top Secret albastru-deschis scurtă tip creion
Rochie Top Secret albastru-deschis scurta subtire
Rochie Top Secret albastru-deschis scurtă subțire

Uitându-ne la informațiile de mai sus, am putea spune foarte siguri pe noi că blugii sunt pantalonii, iar varianta corectă este rochie din denim. Atât de mult s-a împământenit expresia rochie de blugi, încât la simpla căutare pe internet vei găsi ambele variante adaptate de comercianții din industria fashion.

Fie o că o preferi scurtă sau lungă (sarafan sau salopetă) rochia de blugi este o piesă de rezistență în garderoba fiecărei fete sau femei. Nu este an în care să nu se poarte denimul; mereu va fi în trend la fel ca și blugii. Trebuie să fii atentă doar la grosimea materialului și să o porți conform anotimpului.

Cămașa sau bluza de blugi

Tommy Jeans - Bluza subtire de blugi
Tommy Jeans – Bluza subțire de blugi
Levi's - Bluza subtire de blugi
Levi’s – Bluza subțire de blugi
Jacqueline de Yong - Bluza subtire de blugi
Jacqueline de Yong – Bluza subțire de blugi

Asortată sau nu la o pereche de jeans, cămașa de blugi îți va da mereu acel aer tineresc. Simplă sau cu aplicații din capse sau ținte, cămașa de blugi este o piesă foarte versatilă. Unii stiliști spun că nu ar trebui să o asortezi tot cu blugi, așa că învață să combini materialele până obții cea mai potrivită variantă pentru tine. Bluza însă poate fi combinată foarte bine cu o fustă de blugi sau cu pantaloni de in, sau cu blugi skinny de culoare neagră.

Blugi skinny

blugi-skinny-cu-talie-regular-femei-guess-jeans
Blugi skinny cu talie regular femei Guess Jeans
Answear-Lab-Jeansi
Answear Lab – Jeansi
Blugi skinny cu strasuri pe buzunarul din spate
Blugi skinny Guess cu strasuri pe buzunarul din spate

Materialul blugilor skinny este foarte elastic, ceea ce le dă această proprietate de a se mula pe coapse și picioare. Alege dimensiunea potrivită și încearcă să nu creezi acea imagine de prea strâns. Cutele care se formează dau o înfățișare inestetică corpului tău și senzația de “prea mult”. Toate ne dorim un corp suplu, însă sportul este cel care ne face pielea să arate tonifiată și lucrată, blugii skinny doar ajută la construirea acelei imagini.

Regular fit vs slim fit

Levis jeans
Levi’s – Jeansi 501
Blugi regular fit Stefanel
Blugi regular fit cu talie înaltă Stefanel
Slim fit Answear
Medicine – Jeansi Essential

Să-ți alegi blugii nu mai este atât de ușor. Va trebui să alegi categoria în care aceștia se încadrează și acest lucru îți poate da bătăi de cap. Blugii regular fit este varianta clasică, care dă libertatea în mișcare sau relaxarea. Blugii slim fit urmează linia corpului și sunt mai aproape de blugii skinny.

Talia blugilor regular fit nu este nici înaltă și nici joasă, croiala este lejeră și au o cusătură dreaptă. Sunt acei blugi drepți pe care îi știm din filmele cu cowboy, mai larg deasupra genunchiului, dar care nu este mulat pe gleznă și se continuă până acoperă partea de sus a încălțămintei.

Blugii slim fit sunt cei care au un croi lejer pe coapse și se mulează pe genunchi și gambe. Acoperă gleznele, dar nu și partea superioară a pantofilor. Așa cum spuneam mai sus, această categorie este foarte des asemănată cu cea a blugilor skinny.

Blugii mom sau mommy jeans

Jeansi Answear Lab
Jeansi Answear Lab
Medicine - Jeansi Flower Traces
Medicine – Jeansi Flower Traces
Wrangler - Jeansi Summer Haze
Wrangler – Jeansi Summer Haze

Ambele variante se referă la același stil, stilul de mămică. Femeile care au copii, știu cât este de important să ai îmbrăcăminte lejeră atunci când ieși cu năzdrăvanul din casă. Talia este înaltă și scapi de grija expunerii unor părți atunci când te apleci sau te ridici după copil. Blugii mom fit au un croi lejer, care își oferă libertate în mișcare. Sunt lărguți pe coapse și pulpe până la genunchi, urmând o cusătură dreaptă până deasupra gleznelor.

Numiți inițial blugi cu talie înaltă, la moda în anii 1980 până în 1990, au căpătat denumirea de mom jeans după anul 2000. Nu mai sunt purtați doar de mămici, ci de fetele și femeile de toate vârstele.

Pantaloni scurți de blugi

Levi's - Pantaloni scurti jeans
Levi’s – Pantaloni scurti jeans
Levi's Pantaloni scurti jeans
Levi’s Pantaloni scurti jeans
Jeans sau denim
Answear Lab – Pantaloni scurti jeans

Din prea multă iubire pentru blugii cu pantalon lung, au fost inventați pantalonii scurți de blugi. Dau înfățișării tale un aspect sexy și alături de tricou sau o bluză simplă, adaugă efect ținutei tale. Sunt foarte apreciați în zilele toride de vară, însă, dacă ești o persoană nonconformistă îi poți purta tot anul cu cizme sau adidas.

Jeans sau denim

Blue jeans sau denim, acest material a făcut o lume întreagă să adopte acest trend și să rămână iubit indiferent de generația care-l poartă. Tu cate piese vestimentare de blugi ai în dressing?

4 Comments

  1. Pingback: Back To School & Back To Office - Lady In Black 2021

  2. Pingback: Garderobă De Toamnă La Zonia - Trening Casa Si Rochie Versatila - Lady In Black 2021

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>