Eu nu sunt vulnerabilă (Guest post Oana Pană)
Eu nu sunt vulnerabilă (Guest post Oana Pană)

Eu nu sunt vulnerabilă (Guest post Oana Pană)

M-a provocat Ana să scriu despre vulnerabilitate și nu știu să scriu pentru că eu nu sunt vulnerabilă.

Da, te văd că zâmbești ironic chiar dacă nu ești în fața mea, dar de unde știi tu că avem aceeași definiție a vulnerabilității? Ia să vedem, Albă ca Zăpadă, te provoc să fii și tu o dată vulnerabilă ! Eu am fost destul din cauza oglinzii, până m-am hotărât să renunț la ea, să-i împrăștii colțurile și iată-mă puternică, frumoasă și spumoasă mai ceva ca șampania.

Dar să revenim la vulnerabilitate căci aș vrea, draga Albă ca Zăpadă, să îmi faci și mie cunoștință cu piticii tăi, toți 7. M-am informat oricum despre ei și s-ar putea să știu chiar mai multe decât știi tu:

Piticul numărul unu este Orgoliosul. Este suficient să-i zici că nu e bine cum a făcut un lucru și ți l-ai făcut dușman.

Piticul numărul doi este Invidiosul. Să nu cumva să facă un pitic ceva mai deosebit decât el, că moare de ciudă și îl vorbește de rău, minimalizându-i reușitele.

Piticul numărul trei este Criticul. De dimineața până seara îi analizează pe ceilalți pitici și le reproșează că nu au făcut totul exemplar, cum ar fi făcut el. În curând prevăd că o să doarmă la ușă pe post de portar.

Piticul numărul patru este Mint Perfect. Orice îți spune, ascultă la mine, e o mică gogoașă umflată până devine balon.

Piticul numărul cinci este Arțăgosul. Cu el orice discuție se transformă în gâlceavă, de aceea e bine să fii pe modul mut când îl întâlnești.

Vulnerabil-2

– Cum îți permiți să îmi judeci așa prietenii după ce tu ai făcut tot posibilul să scapi de mine? Ai toată dreptatea să-mi reproșezi atitudinea, dar permite-mi să te întreb și eu: Omul care își recunoaște vina este vulnerabil? Dar omul care judecă este mai vulnerabil decât cel judecat?

Eu zic că vulnerabilitatea este o monedă cu două fețe: prima este cea care mimează puterea și a doua, puterea înseși. Cea dintâi se poartă precum o parte dintre piticii ce îți sunt prieteni și te fac să te simți slab, neputincios sau furios. Când te îndepărtezi puțin de situație și privești în ansamblu, îți dai seama că oamenii respectivi nu sunt puternici, din contră, ei sunt cei mai vulnerabili la cuvintele, atitudinile celorlalți, dar maschează totul prin atributele puterii tiranice. A doua față a monezii este cea în care vulnerabilitatea=puterea este cea care aduce cele mai multe satisfacții pe termen lung de la prietenii durabile la liniște sufletească și armonie cu ceilalți.

Pentru că a fi vulnerabil este a avea curajul de a recunoaște când greșești, este curajul de a accepta și că nu întotdeauna ai dreptate, că alții pot face anumite lucruri mai bine decât tine, este curajul de a spune celui de lângă noi și adevăruri care ne dor și de a accepta situații, oameni sau lucruri care nu ne plac sau nu ne ajută în ce ne am propus.

Vulnerabilitatea este putere și eu, dragă Alba că Zăpadă, sunt gata să-ți cer a doua șansă pentru un nou început!

Nu știu cum ziceți voi, dar eu, să fiu în locul Albei că Zăpadă i-aș da o a doua șansă pentru că și-a dezvăluit gândurile, pentru că și-a permis să fie vulnerabilă, pentru că noi oamenii avem nevoie de modele și să știm că și în viața reală, nu doar în basme, valorile pozitive triumfă, că vulnerabilitatea ne apropie sufletele.

Tu când ai fost ultima dată vulnerabil?

Oni este câștigătoarea SuperBlog din toamna 2020. Este fetița zen, așa cum i-am zis eu, care pare genul de femeie foarte puternică, dar cunoscând-o la Gala, pot spune că este un suflet de copil în corpul unui adult. Este jovială și este o plăcere să ai o conversație, despre orice, cu ea. O puteți citi pe blogul ei inimadincuvinte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<p>Drepturi de autor!</p>